Zou je wel eens wat minder geld willen uitgeven aan je boodschappen? Met deze tips wordt goedkoper boodschappen doen een stuk gemakkelijker!
Maak een weekmenu en gebruik dingen die je nog in huis hebt
Vind je het al moeilijk om te beslissen wat je vanavond gaat eten? Dan lijkt het maken van een heel weekmenu je misschien een echte opgave. Probeer het toch maar eens. Kijk eerst in je koelkast, vriezer, lades, en kastjes welke producten je nog hebt liggen. Bedenk dan welke producten je er nog bij zou kunnen kopen om een hele maaltijd te maken. Bedenk ook welke dagen je extra eters hebt of je buiten huis eet. Zo koop je nooit teveel of te weinig. Aan de hand van je weekmenu kun je een boodschappenlijstje maken.
Eet minstens twee keer per week vegetarisch
Vlees is een relatief duur product. Wanneer je 2x per week vegetarisch eet bespaar je aardig wat geld. Risotto is ons vegetarisch gerecht bij uitstek. Gebruik lekker veel groente en eet in plaats van vlees bijvoorbeeld eieren, kaas, bonen of andere vleesvervangers. Pasta of rijstgerechten kunnen ook erg lekker vegetarisch zijn.
Klik hier voor mijn favoriete vegetarische recepten.
Maak zelf snacks, cakes en koekjes
Als je veel voorverpakte snacks, cakes en koekjes koopt, kun je goedkoper boodschappen doen, door het zelf te maken. Dan weet je gelijk dat er geen vieze conserveringsmiddelen en E-nummers of slechte vetten in zitten. Neem bijvoorbeeld in plaats van een stuk cake en een pak koekjes een zak meel, suiker en boter mee. Maak zelf deze heerlijke appelcake, chocoladekoekjes of ga op de gezonde toer met dit bananenbrood. Zelf popcorn maken is een lekkere snack die zowel zoet als zout kan zijn en die heel goedkoop is.
Koop alleen de aanbiedingen die je echt gebruikt en koop indien mogelijk de goede aanbiedingen zo groot mogelijk in
Winkels gebruiken aanbiedingen om je naar de winkel te lokken en zoveel mogelijk te laten kopen. Vraag je bij een aanbieding 2 dingen af: is het echt wel zo goedkoop? En: heb ik het echt nodig? Ik ben vaak verleid tot het kopen van bijvoorbeeld chips, om er vervolgens achter komen dat ik slechts 10 cent heb bespaard op iets wat ik waarschijnlijk niet eens had gekocht zonder de aanbieding. Je kunt veel geld besparen door de goede aanbiedingen die je echt gebruikt juist zo groot mogelijk in te kopen. Een goede aanbieding betekent minstens 50% korting. Neem dan zoveel mogelijk mee.
Koop groente en fruit soorten die in het seizoen zijn
Seizoensgroente en fruit komen vaak van dichtbij en zijn in grote hoeveelheden beschikbaar. Daarom zijn ze goedkoper. Appels en peren zijn bijvoorbeeld in deze tijd van het jaar in het seizoen en stukken goedkoper dan in de lente. Ze zijn ook nog eens een stuk verser in het seizoen omdat ze niet van de andere kant van de wereld hoeven komen, goed voor jezelf én voor het milieu. Je kunt deze handige kalender gebruiken om te kijken welke groente en fruit er deze maand in het seizoen zijn: Milieu Centraal Groente en Fruit Kalender
Let op de kiloprijs en koop indien mogelijk grootverpakkingen
Om duidelijk te zien welk product het goedkoopst is kun je kijken naar de kiloprijs. Deze staat meestal op het etiket in het schap. Soms lijkt het ene product goedkoper, maar dat is dan alleen omdat er ook een stuk minder in zit. Je kunt goedkoper boodschappen doen door hier slim mee om te gaan en vaker voor grootverpakkingen te kiezen. Let wel op dat je datgene wat je niet gebruikt goed opslaat zodat je het later nog eens kunt gebruiken. Weggooien is nooit goedkoper.
Volg je boodschappenlijstje en laat je niet verleiden
Maak het jezelf gemakkelijk en zet alle soortgelijke producten op je boodschappenlijstje bij elkaar. Spreek voordat je de winkel binnengaat met jezelf af dat je niets of maar 1 product koopt wat niet op je lijstje staat. Winkels doen hun uiterste best om ons op allerlei manieren te verleiden extra dingen te kopen. Trap er niet in en volg je boodschappenlijstje. Zo kun je goedkoper boodschappen doen.
Wat zijn jullie tips voor goedkoper boodschappen doen?
Ik maakte speciaal voor jou een gratis boodschappenlijst waarmee je lekker én gezond kookt voor weinig. Vul je gegevens in dan stuur ik hem gelijk op!
Image courtesy: Woman Buying Salad by Ambro, Chocolate And Vanilla Muffins by Grant Cochrane, Fruit And Vegetables by Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net
Jacqui Decker says
Als ik boodschappen doe zonder lijst loop ik altijd als eersr door de groente afdeling. Ik laat de fruit & groente mij inspireren. Ik gebruik nooit pakjes om mijn eten op smaak te brengen. Sausjes zelf maken scheelt een hoop geld!
Stephanie says
Bedankt voor je reactie, Jacqui. Meestal zijn de groente en fruit die er het mooiste uitzien ook in het seizoen, dus dat scheelt gelijk weer in de kosten. Zelf sausjes maken is ook een goed idee. Wij eten graag zelfgemaakte kaassaus en tomatensaus. Veel lekkerder dan uit een zakje of potje.
Annette says
Hele goede tips Stephanie! Ik heb ook altijd geleerd dat je niet met lege maag moet gaan winkelen! Dan wordt je minder sneller verleid om dingen te kopen waar je trek in hebt.
Ik merk dat ik zelf heel anders boodschappen doe, ik haal altijd een soort basispakket fruit en groenten in huis en vlees, eieren en kaas etc en verzin zelf dan een maaltijd naar gelang ik die dag trek heb. Omdat ik niet vaak zin heb in boodschappen doen, verbaas ik mezelf dikwijls hoe creatief je kan zijn met de dingen die je nog wel in huis hebt! Maar ik volg zelden een recept. Hahaha dus dan is het meestal iets wat IK lekker vind. Fusion cooking noemen we dat hier. Je hebt een leuk blog, erg inspirerend! Ik ga het ook eens zo proberen als jij!
Stephanie says
Bedankt, Annette! Jouw manier om boodschappen te doen kan ook heel goed werken. Dit is een hele leuke website die daar over gaat: http://thestonesoup.com/blog/
Ik denk wel dat het om een boel creativiteit, zelfvertrouwen en kookervaring vraagt. Ik hoor graag van je welke gezonde en lekkere ‘fusion’ gerechten je hebt bedacht!
Kim says
Ik gebruik al jaren een weekplanning maar het besparen wil niet echt lukken. Dringend tijd om daar eens meer werk van te maken.
Stephanie says
Hopelijk helpen deze tips!
Janneke Baas says
Googlen op een bepaald product helpt ook goed. Als ik nog iets in huis heb en ik wil het opmaken, tik ik gewoon dat ingredi’ent in en laat me inspireren. Wat ik dan niet heb en absoluut onontbeerlijk acht, koop ik erbij. Er is zelfs een pagina bij recepten waarin je kan intikken wat je in huis hebt en Google zoekt er een recept bij. Ik woon nogal ver van de winkel af (15 km.), dus ik heb geleerd veel te improviseren en het nut van een grote voorraad……
Stephanie says
Bedankt, Janneke! Goeie tips 🙂 Hoe minder ik naar de winkel ga, hoe beter.. haha!
Saskia says
Ik doe mijn boodschappen altijd in Duitsland. Vooral op de markten daar. De boeren verkopen het zelf aan de klant en je hebt biologische spul. Ze verkopen zelfs vlees op de markt. En doordat je rechtstreeks bij de boer koopt is het goedkoper. Ook staan ze vaak in de supermarkten met een eigen kraam.
In de supermarkten is zelfs de groenten en fruit dat uit Nederland komt goedkoper als in Nederland.
Wij gaan 3 à 4 keer per naar Duitsland. Wij wonen vlakbij en we tanken er ook altijd, scheelt zeker € 0,20 per liter.
Alles bij elkaar besparen we een hoop geld. Ook dezelfde dingen van Aldi en Lidl zijn een stuk goedkoper als hier.
Remko van Wijk says
Ik had je mailtje ontvangen en zag je boodschappen bon van de Albert Heijn. Mijn eerste gedachten is dat je dit al kan besparen door naar de LIDL te gaan. Ook boodschappen op de fiets etc. Wij hebben laatst een vrieskastje tafelmodel a++ 2e hands gekocht. Zoals je al adviseerde door producten per kilo te kopen scheelt geld. Wij maken met veel groente en rundvlees een Mexicaanse schotel van, heerlijk met aardappelpuree. grote pan val en je kunt er dagen van eten. wij doen dan afgemeten porties in de vriezer.Goedkoop, gezond, licht en makkelijk als je eens geen zin hebt om te koken. Ondanks de aanschaf van het vriezertje (60 euro) weinig stroomverbruik verdienen wij deze terug. Misschien een tip?