Misschien ken je het wel, dat zure gezicht van iemand aan tafel. Soms is het je partner, maar vaak zijn het je kinderen. Reacties variëren van: “Dat lust ik niet.” tot “Bah..” en soms zelfs “Jak!”. Het grappige van kinderen is dat ze het eten vaak nog niet eens hebben geproefd, voordat ze het zichzelf al zo moeilijk maken.
Nu gaat iedereen hier natuurlijk anders mee om. Bij ons aan de keukentafel is het belangrijk dat je in ieder geval alles proeft. En je krijgt alleen een toetje als je bord leeg is. Tenminste, dat is de bedoeling.. ik ga nog wel eens overstag en deel het bord in tweeën. Dan mogen ze kiezen welke helft ze willen opeten. Geen toetje, dat is ook wel héél zielig..
Het weigeren van eten kreeg een nieuwe dimensie nadat Marnix en ik de documentaire ‘Forks over Knives‘ hadden gekeken. (Dankjewel, Netflix!)
Waar de film wat mij betreft helemaal om ging is dat veel degeneratieve ziektes zoals diabetes, hart en vaatziekte en sommige vormen van kanker kunnen worden voorkomen en zelfs genezen door het veranderen van je dieet. Hippocrates zei het al lang geleden: ‘Let food be thy medicine and medicine be thy food.’ Dat betekent zoiets als: Laat voedsel je medicijn zijn.
Dat betekent dus dat alles alles wat je eet gevolgen heeft voor het functioneren van je lichaam. Dat is natuurlijk niet zo revolutionair. Maar er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar opvattingen die mensen hebben over wat ‘gezond’ eten is. Nu blijkt dat veel dingen waarvan men denkt dat ‘goed’ of ‘nodig’ is helemaal niet zo veel goeds voor je lichaam doet. En dan hebben we het vooral over dierlijke producten. Vlees hebben we niet nodig voor eiwitten en melk niet voor calcium. Het blijkt meer schade te doen dan goeds. De documentaire gaf als oplossing dan ook de ‘Plant based Diet’ ofwel veganistisch eten.
Wat wij vooral hebben meegenomen (aangezien sommige mensen in ons gezin, doodgaan door het eten van vlees en kaas niet echt als een probleem beschouwen) is het belang van groente, fruit en plantaardig voedsel. En hierdoor ontstond er een leuke discussie aan onze keukentafel.
“Eet je boontjes ook maar op, dat is goed voor je.” *zuur gezicht*
“Is vlees ook goed voor je?” (hoopvol)
“Vlees is vooral lekker. Groente en fruit zijn beter voor je. Daar zitten allemaal stofjes in die ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft en dat alles goed werkt.”
“Oh..”
“Als je alleen maar vlees eet dan kan het bloed dat door je buisjes gaat niet meer goed stromen, en dan raakt het verstopt. Dan kan het niet meer overal in je lichaam komen. Zoals bij je hart.”
“En wat gebeurd er dan?”
“Ehh.. Dan ga je dood.. maar als je goed je groente eet, komen er allemaal stofjes in je lichaam die ervoor zorgen dat dat niet gebeurd.”
“Mama zal jullie wel een filmpje erover laten zien na het eten, dan kun je zien hoe het werkt.”
“Oke!” (helemaal blij en al lang vergeten dat de boontjes een probleem waren)
Ze vonden het zo interessant dat we het wel 4x hebben gekeken.
Ik betwijfel of na dit incident aan de keukentafel het eten van groente en fruit heel veel makkelijker gaat worden, maar ik denk dat de kinderen wel iets geleerd hebben. Alles wat we eten doet iets met ons lichaam, en we moeten goed voor ons lichaam zorgen als we gezond willen blijven. (En dan ben ik nog niet eens begonnen over de gevolgen die onze voedselkeuzes hebben voor onze omgeving.. maar dat is voor een andere keer.)
En papa en mama? Die zijn nog niet bekeerd tot een plantaardig dieet. Daar zijn we te grote lekkerbekken voor. Maar.. we gaan zeker meer plantaardig eten. Daarom vind je hieronder mijn 10 beste tips om plantaardig(er) te eten.
#1 Begin de dag met een smoothie
#2 Eet je eieren met spek? Gooi dan ook wat groente in de pan. Bijvoorbeeld champignons, ui, paprika en tomaat
#3 Eet overal een salade bij
#4 Eet rauwkost als snack
(Snijd een grote hoeveelheid in één keer en dan wel rustig aan met de dipsaus, hé?)
#5 Eet een tweede groente in plaats van aardappels
(of probeer een puree van rode aardappel of zelfs bloemkool)
#6 Gebruik een knapperig blaadje sla in plaats van brood
#7 Eet groentesoep als lunch of voorafje
#8 Bak iets lekkers met groente en fruit
(Denk aan worteltjestaart, fruitmuffins, courgettebrownies)
#9 Maak zelf pizza en versier hem samen met veel groente
# 10 Kweek je eigen groente en fruit!
Wat vind jij ervan?