Havermout is inmiddels helemaal ingeburgerd. Sla een willekeurig gezond receptenboek open en je vind er zeker een recept met havermout in terug. In dit artikel ga ik een beetje in op de vraag of havermout gezond voor je is en uiteraard hoe je het kan gebruiken in je eigen keuken.
Wat is havermout eigenlijk?
Havermout wordt gemaakt van haver. Haver is een graan. De korrel wordt schoongemaakt, gepeld, gekookt, gedroogd en daarna platgeslagen. Zo ontstaat havermout. Tegenwoordig kun je de pure havermout, zonder toevoegingen in elke winkel wel kopen. De prijs is ook super: rond de 50 cent per 500 gram.
Is havermout gezond?
Een van de grootste redenen waarom havermout naar mijn idee een echte “come-back” heeft gemaakt is omdat het van nature glutenvrij is. We vinden het altijd fijn om één ding de schuld van onze gezondheid te geven (denk bijvoorbeeld aan vet en suiker) en gluten is daar wat mij betreft geen uitzondering op. Natuurlijk zijn er echt mensen met een gluten allergie en deze moeten ook voorzichtig zijn met havermout, want deze moet speciaal verwerkt worden om totaal geen gluten te bevatten.
Maar, havermout heeft zeker een aantal hele goede eigenschappen. Zo bevat havermout veel goede vezels die bijdragen aan een vol gevoel, een goede werking van de darmen en de opname van verschillende goede stoffen in je lichaam. Hoewel havermout veel koolhydraten bevat hebben deze een lage glycemische index, wat betekent dat je lichaam ze langzaam omzet in suikers waardoor je suikerspiegel stabieler blijft. Daarnaast bevat havermout veel antioxidanten die je lichaam beschermen.
Een mooi bijkomend voordeel van havermout is dat het vaak gegeten wordt met fruit, waardoor je dus ook weer extra vitamines binnenkrijgt!
Afgezet tegen andere graanproducten is havermout dus een gezonde keuze. Dat wil zeggen, als je het op de juiste manier eet. Want veel van de kant en klare havermout producten in de winkel zitten bomvol suiker. Maak je havermout dus lekker zelf!
Hoe gebruik je havermout?
Havermout is super veelzijdig en daarom is het ook zo’n leuk product.
De meest bekende versie is natuurlijk warm als pap. Neem wat havermout, ongeveer 40 gram voor een portie en zet dit in een pannetje onder water. Breng het aan de kook en roer goed door. Binnen 5 tot 10 minuten is je pap klaar, afhankelijk van hoe zacht je het lekker vindt. Je kan altijd wat meer water toevoegen als het te droog wordt. Breng op smaak met kaneel, een geprakte banaan, rozijnen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Mijn kinderen eten dit graag.
Een andere manier om havermout te eten noemt met ook wel eens “overnight oats” en is een koude bereiding. De avond van tevoren kun je de havermout mengen met melk naar keuze, fruitpuree, eventueel wat chiazaadjes, er zijn recepten genoeg te vinden op internet. De havermout wordt zacht in de koelkast en de volgende ochtend hoef je het ontbijt alleen maar uit de koelkast te pakken. Ook handig om mee te nemen als je geen tijd hebt om thuis te eten.
De laatste manier waarom ik havermout gebruik is om mee te bakken. Ook hier zie je weer dat je met havermout alle kanten op kan. Maak bijvoorbeeld zelf muesli of mueslirepen en natuurlijk moet je deze havermoutkoekjes zonder suiker ook een keer proberen.
Iets wat ik ook graag doe havermoutmeel maken van havermout. Op deze manier maak je lekkere pannenkoeken of vervang je havermout voor andere soorten bloem. Het resultaat wordt dan wel een stuk minder luchtig dus houd daar wel rekening mee.
Aan de slag met havermout!
Ik zou dus zeker zeggen, ga lekker aan de slag met havermout. Het leuke ervan is dat wat je maakt nooit saai hoeft te zijn!
Heb je vragen of leuke ideeën met havermout? Deel ze in de reacties.
Wat vind jij ervan?