Stel je voor.. boodschappen doen in je eigen tuin. Even wat verse kruiden knippen, wat lekkere blaadjes sla plukken voor op je broodje, of pluk de allerlekkerste sperziebonen voor het avondeten.
Waarom koken uit eigen tuin?
Vers, lekker en gezond
Hoe korter het duurt voordat je eten vanuit de grond op je bord ligt, hoe meer voedingsstoffen er nog in zitten. Daarnaast zit er veel meer smaak aan verse groente en fruit. Je kan er ook makkelijk voor kiezen om geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken bij het kweken van je eigen voedsel, dat is een stuk gezonder.
Je kunt besparen
Veel producten die je makkelijk in je eigen tuin kan kweken kosten veel geld in de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan verse kruiden, maar ook dingen zoals sugar snaps, cherrytomaten en frambozen. Met koken uit eigen tuin kun je dus veel geld besparen.
Bijzondere soorten
In de winkel heb je vaak maar één soort sperzieboon of courgette, maar wanneer je ze zelf kweekt kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten. Groene, gele, paars, gestreept. Het is heel leuk om zelf een soort uit te kiezen die niemand anders op zijn bordje heeft.
Goed voor het milieu
Koken uit eigen tuin is beter voor het milieu. Je hebt waarschijnlijk minder ritjes naar de groenteman nodig. En je produceert minder afval omdat je minder verpakkingen nodig hebt. En je helpt de bijen, die het op dit moment erg zwaar hebben door planten in je tuin te zetten die zij nodig hebben. Dan hoeven er ook nog minder regenwouden gekapt te worden om plaats te maken voor landbouw. Goed bezig!
Het is leuk! (en leerzaam)
Je eigen groente en fruit verbouwen is gewoon hartstikke leuk. Het is heel bijzonder om te zien hoe kleine zaadjes kunnen uitgroeien tot planten waar je allerlei lekkere dingen van kunt maken. Als je kinderen hebt is het voor hen ook heel leuk en leerzaam om te zien hoe voedsel verbouwd wordt. Je kunt ze verantwoordelijkheid leren door ze te laten zorgen voor bepaalde planten. Je eigen voedsel verbouwen kan een leuke hobby zijn die zowel ontspannend als belonend is.
Wat heb je nodig?
Een tuin of balkon
Een beetje ruimte dus. Voedsel kweken in potten kan op een zonnig balkon of vensterbank. Wanneer je een tuin hebt kun je een bestaand bloembed omtoveren tot een heuse supermarkt. Je kunt natuurlijk ook een mooie vierkante meter tuin neerzetten
Grond, zon en water
Om je eigen voedsel te kweken zijn 3 zaken heel belangrijk. Grond, zon en water. Zonder deze dingen kan er niets groeien. Kies een plek die minimaal 6 uur zonlicht per dag krijgt. Besteed extra aandacht aan je grond, daar zit de voeding in voor je planten. Dus je moet je grond goed verzorgen. Wat betreft water, het is wel fijn als dat een beetje in de buurt is.
Zaden en/of planten
Dan heb je natuurlijk zaden en planten nodig. Tegenwoordig kan je in het tuincentrum heel veel dingen voor de moestuin vinden, van kleine wortelplantjes tot verschillende soorten zaad en voorzaaibakjes. Zelfs in de supermarkten vind je zakjes met zaad voor tomaten en komkommers. Maar als je echt bijzondere soorten zaad wilt hebben kun je online zaadjes bestellen.
15 minuten per dag
Planten hebben zorg nodig. Maar als je eenmaal alles opgezet hebt, is 15 minuten per dag genoeg (tenzij je een mega moestuin wilt natuurlijk). In die 15 minuten kun je elke dag wat anders doen. Denk aan: onkruid wieden, zaaien, nieuwe plantjes neerzetten, de grond verrijken, snoeien en eventueel extra water geven. Die kleine investering die je dagelijks doet, betaalt zich ruimschoots terug wanneer het tijd is om te oogsten.
Hoe doe je het precies?
Aan de slag!
Heb je nog (bijna) niets eetbaars in je tuin staan? Volg dan mijn stappenplan en begin vandaag. Er valt elk seizoen wel iets te doen dus je hoeft zeker niet te wachten.
Koken met de seizoenen
Het leuke aan koken uit eigen tuin is dat je met de seizoenen mee eet. In het voorjaar zijn er erwten, sla, rabarber, radijsjes, spinazie en verse kruiden zoals munt en bieslook. En in de zomer kun je uitkijken naar sappige tomaten, aardbeien en frambozen, héél veel courgettes en (sperzie)bonen. In het najaar kun je genieten van appels, peren, wortels en kool.
Verzamel recepten per seizoen. Zo heb je voor elke tijd van het jaar inspiratie. Een leuke tool hiervoor is Pinterest. Schrijf je ook in voor de Kookles Updates, dan krijg je relevante recepten zo in je inbox.
Oogst bewaren voor later
Koken uit eigen tuin betekent ook dat je soms een overschot moet verwerken. In de zomer heb je bijvoorbeeld veel tomaten en vaak heb je wat over. Hiermee maak je de lekkerste tomatensaus om in te vriezen of in te maken. Of denk aan lekkere zelfgemaakte appelmoes. Natuurlijk kost dit proces wat tijd. Maar het betekent wel dat je ook in de winter kunt genieten van je eigen voedsel.
Heb je zin gekregen in koken uit eigen tuin? Kijk bij het overzicht en lees verder.
Wil je graag wat hulp bij het opstarten van een eetbare tuin of wil je nieuwe recepten leren? Boek dan een Kookles ‘Koken uit eigen tuin’.
Image courtesy of adamr & amenic181 / FreeDigitalPhotos.net