Een moestuin beginnen.. hoe doe je dat nou precies?
Is het gewoon een kwestie van zaadjes in een beetje aarde zaaien en af en toe water geven? Of komt er meer bij kijken?
Naar aanleiding van de moestuin actie van Albert Heijn leek het mij wel leuk om een kort artikel te schrijven over het beginnen van een moestuin.
Want een eigen moestuin beginnen is natuurlijk hartstikke leuk! En zeker voor kinderen. En het leukste is: iedereen kan het! Zelfs als je geen grote tuin hebt of niet zoveel tijd.
In onze achtertuin staat nu al 3 jaar een grote moestuinbak, die ik zelf gemetseld heb met steentjes. In deze bak kweken we allerlei soorten groenten en kruiden. Daarnaast hebben we aardbeien en een aantal fruitbomen in de tuin staan. Koken uit eigen tuin is echt geweldig! Maar om teleurstelling te voorkomen zijn deze zaken belangrijk om te onthouden:
1. Je kleine plantjes hebben véél zonlicht nodig
Dit is heel belangrijk. Als je zaadjes kiemen en opkomen is het natuurlijk geweldig. Er komen blaadjes en een steeltje tevoorschijn. Maar als je jonge plantje niet genoeg zonlicht krijgt, gaat hij ernaar op zoek. Dan wordt het steeltje heel lang en wordt je plantje zwak. Je zult zien dat de steeltjes omvallen. Als dat gebeurt weet je dat er niet genoeg licht is geweest voor je plantjes.
Even wachten..
Een manier om dit te voorkomen is te wachten met zaaien totdat er meer licht beschikbaar is zoals in de maanden maart en april.
Elk zaadje heeft een beste tijd om gezaaid te worden, het is soms jammer.. maar je kunt je daar wel het beste aan houden.
Als je toch koppig bent (zoals ik vaak ben..) kun je de plantjes helpen door ze elke keer te verplaatsen naar een plekje met zonlicht. Zorg ervoor dat het niet té warm wordt voor de plantjes, daar worden ze ook zwak van. Een temperatuur rond de 18-20 graden is prima. Natuurlijk kun je ze het beste buiten zetten als de temperatuur daar goed is.
Wil je meer lezen over zaaien? Lees mijn tips voor zaaien.
Buiten zaaien!
Ik zou je ook willen aanraden om, indien mogelijk, groente zoals sla, spinazie, radijs, lente-ui, wortels en prei gelijk buiten te zaaien. In maart kun je hier al mee beginnen. Je zult zien dat je planten dan veel sterker worden dan wanneer je ze binnen zou zaaien en verpotten. Als je ziet dat het ‘s nachts gaat vriezen kun je de plantjes het beste wel een beetje beschermen door er iets over heen te leggen.
2. Je kleine plantjes hebben ruimte nodig
Wanneer je zaadjes zaait, zaai je meestal een stuk meer dan je nodig hebt. Het is misschien een beetje zielig.. maar die plantjes moet je echt weg halen. In 1 potje is maar ruimte voor 1 plantje. Kies het sterkste plantje uit en laat deze staan. Tenzij je natuurlijk pluksla of tuinkers zaait, want deze plantjes laat je niet uitgroeien tot een grote plant.
Verhuizen..
Wanneer je plantjes 4 blaadjes hebben moet je ze overzetten naar een grotere pot. Groente zoals tomaten, broccoli, spinazie en kropsla kunnen flink groeien. Daarom hebben ze ook veel ruimte nodig voor hun wortels. Zet deze planten daarom het liefst in je tuin waar ze genoeg ruimte hebben of in een grote pot of bak.
3. Je plantjes hebben voedsel nodig
Iedereen heeft voedsel nodig om te groeien. Ook je plantjes. Planten halen voedsel uit de grond. De beste voeding voor planten is compost. Wanneer je de plantjes in een grotere pot zet, zorg er dan voor dat in die aarde ook voeding zit. Een flinke hand compost is genoeg voor een heel groeiseizoen. Potgrond bevat voeding voor ongeveer 5-6 weken, daarna is de voeding op. Je kunt de planten bijvoeden met vloeibare (biologische) plantvoeding die je kunt kopen in een tuincentrum of met korrels die je in de aarde strooit. Sommige planten hebben extra veel voeding nodig zoals tomaten, paprika, aubergine, broccoli en kool.
Goede voeding is het verschil tussen een klein zielig plantje en een prachtige sterke plant die je met plezier oogst.
Wat vind jij ervan?