Eerder liet ik jullie al zien hoe je heel simpel zelf pannenkoekenbeslag kan maken. Zelf appelcrumble maken is ook zoiets leuks.
Stel je voor dat je opeens mensen te eten krijgt, of je hebt echt heel erg zin in een lekker toetje. Lees deze kookles goed door, en je hebt altijd een mogelijkheid om iets lekkers te maken. Want die zielige, gerimpelde appels (of eigenlijk ook elk ander fruit) op je fruitschaal wachten op je!
De basis: het fruit
Om een lekkere appel crumble te maken heb je uiteraard appels nodig. Gebruik elke soort appel die je hebt liggen. Als je speciaal appels gaat kopen is het ook erg lekker om een paar verschillende soorten appels te kopen. Denk aan Elstar (mijn favoriet), Jonagold, Goudrenet of Braeburn. Zo krijg je een bredere “appelsmaak”. Maar eerlijk gezegd, kun je met alle soorten appels en fruit een lekkere crumble maken.
Gebruik bijvoorbeeld ook peren, steenfruit (zoals nectarines, perziken, pruimen etc.) tropisch fruit (zoals ananas en mango) en zelfs bananen. Wat ook erg lekker is om toe te voegen aan je crumble is gedroogd fruit. Denk aan rozijnen, cranberry’s en abrikozen! Niets is te gek. Snijd al het fruit in kleine stukjes en je bent nog maar een paar stappen verwijderd van een lekkere crumble.
Zoet of liever wat minder zoet?
Fruit is van zichzelf natuurlijk al heel zoet. Daar hoeven echt geen bergen suiker of zoetmakers bij. Een paar schepjes suiker zorgen wel voor een heerlijke siroopachtige textuur en zeker wanneer je wat zuurdere appels gebruikt, is het wel lekker om het fruit wat zoeter te maken. Maar denk ook aan een beetje honing of ahornsiroop. Maar alleen puur fruit is ook heerlijk!
Maak het wat interessanter
Je kan je eigen appelcrumble helemaal naar je eigen smaak maken door er verschillende specerijen en smaakmakers aan toe te voegen. Uiteraard is kaneel hier je beste vriend, maar denk ook aan kardemon, speculaaskruiden, nootmuskaat, gember, allspice, kruidnagel en natuurlijk vanille.
TIP: voeg een theelepeltje maizena toe aan het fruit dan wordt het fruit heerlijk smeuïg omdat het sap zich vermengt met de maizena en er een soort saus ontstaat.
De “crumble” zelf
Het woord crumble komt natuurlijk van die lekkere kruimels die bovenop liggen en in de oven heerlijk knapperig worden. Dit laagje kun je op verschillende manieren maken en ik laat je zien hoe!
De basis van een traditionele crumble is: bloem, boter en suiker. Neem een gelijke hoeveelheid bloem en suiker en voeg hier een aantal blokjes koude boter aan toe. Wrijf de boter erdoorheen tot je mooie kruimels hebt. Nog iets te droog? Voeg wat meer boter toe. Deze kruimels kun je ook naar smaak aanpassen met een beetje zout, en bijvoorbeeld kaneel maar ook met gehakte noten.
Een andere basis is havermout. Laatst maakte ik een heerlijke crumble met havermout, gehakte noten, een flinke scheut olijfolie en honing. In principe heb je dan een soort knapperige granola topping bovenop je fruit. Het belangrijkste is dat je altijd een soort van vet toevoegt om alles lekker knapperig te maken. Olijfolie is een optie maar denk ook aan kokosolie of gesmolten boter. Je kan hier prima mee experimenteren. Pas de verhoudingen aan terwijl je bezig bent, je ziet het vanzelf. Voeg wat extra havermout toe als alles er een beetje te nat/vet uitziet. Of voeg wat meer vet/honing toe als alles er heel droog uitziet.
In de oven en geniet ervan!
De laatste stap is je zelfgemaakte appelcrumbe nog even in de oven te zetten. Het allerbelangrijkste hier is dat de bovenkant goudbruin is. Daarnaast is het ook lekker als het fruit wat zachter is geworden. Dus verwarm je oven op 200 graden en bak de appelcrumble zo’n 20-30 minuten. Een appelcrumble maken is makkelijker dan je dacht, toch?
Serveer met een lekkere schep dikke yoghurt, crème fraîche met honing of een bolletje ijs.
Wat vond je van deze kookles? Laat me weten hoe jouw appelcrumble is geworden of stel je vragen in de reacties.
Albertje Boog says
Kun je honing wel zo heet verwarmen??
Stephanie says
Hoi ALbertje,
Bedankt voor je reactie. Je kan honing zeker verwarmen, het enige nadeel ervan is wel dat veel van de enzymen (die goed voor je zijn) daardoor kapot gaan. Maar qua smaak zal het zeker nog heerlijk zijn!