Wil je graag leren hoe je zelf brood bakt?
Ik geef ook kooklessen brood bakken bij je thuis!
Ik ben gek op brood. Een leven zonder brood is niets voor mij.
Maar het moet wel lekker brood zijn. Dus niet van dat sponzige terugveer brood dat je in plastic zakken bij de supermarkt koopt, met meer ingrediënten dan je kunt tellen. Van dat brood dat wanneer je erop gaat zitten het vanzelf weer in de oorspronkelijke vorm terug gaat. Dat brood dus niet.
Echt brood. Met een knapperige korst en een mooie structuur. Vers gebakken. Dat is het einde..
Daarom ben ik helemaal enthousiast over dit recept! Want dit is alles wat brood moet zijn. Een knapperige korst.. je hoort het gewoon knisperen zodra het uit de oven komt. Een hoeveelheid ingrediënten die op één hand te tellen is. Gewoon zoals mensen al honderden jaren brood maken: meel, water, gist en zout. En vers gebakken, want je maakt het heel gemakkelijk zelf in je eigen oven thuis.
En misschien nog wel het allerleukste aan dit recept is: je hoeft het deeg niet te kneden! Alles wat je hoeft te doen is de ingrediënten bij elkaar gooien, lekker gaan slapen en de volgende dag dit broodje in de oven stoppen. Je moet dit echt eens proberen.. voor de prijs hoef je het niet te laten.. dit brood kost minder dan 50 cent! En ik zal je verklappen: dit brood is 10x lekkerder dan het “ambachtelijke” Liefde & Passie brood van de AH. Scheelt weer..
Update: naar aanleiding van jullie feedback heb ik de verhoudingen tussen bloem en water iets aangepast zodat het deeg makkelijker hanteerbaar is en beter in vorm blijft. Met dit recept moet je zeker uit de voeten kunnen. Bedankt voor jullie reacties!
Wat heb je nodig?
- 450 gram meel (tarwebloem)
- 1 theelepel gedroogde gist
- 1 flinke theelepel zout
- 360 milliliter water
- Een pan + deksel die in de oven mag
Hoe doe je het precies?
Het deeg heeft ongeveer 14 uur nodig om te rijzen omdat je het niet kneed. Houd hier dus rekening mee. Ik maak het deeg altijd om een uur of 10 ‘s avonds. Dan kan ik de volgende dag om 12 uur een broodje bakken voor de lunch.
Doe het meel, de gist en het zout bij elkaar in een grote kom. Voeg het water toe en roer alles goed door totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Je hoeft het niet te kneden, gewoon doorroeren is prima.
LET OP: Het is belangrijk dat het deeg in dit stadium niet al veel te nat is. Elke soort bloem is weer anders. Het deeg mag best een beetje plakkerig zijn, maar niet zo nat dat het van de lepel af valt. Doe er in dat geval gerust nog een beetje bloem bij! Beter een beetje te veel bloem in het begin, dan veel te weinig.
Doe dan een deksel op de kom of een theedoek en zet het weg op kamertemperatuur. Ergens in je keuken is goed. Nu ga je lekker naar bed of je begint je dag, net hoe je het gepland had.
12-14 uur later ziet het deeg er zo uit:
Het is belangrijk dat het brood op een hoge temperatuur wordt gebakken dus verwarm je oven voor op de hoogste stand. Nu heb je de pan nodig. We gaan het brood in de pan bakken. De pan zorgt ervoor dat er stoom ontstaat en dat het brood super knapperig wordt. Zet de pan in de oven om heet te worden.
Nu gaan we het brood uit de kom halen. Gebruik hiervoor wat bloem zodat het deeg niet aan je vingers plakt. Probeer een mooie bal te vormen. Niets bijzonders gewoon een ronde vorm. Pak het deeg op en druk de zijkanten naar onderen. Leg het nu op een stukje bakpapier dat je hebt klaargelegd. Zorg ervoor dat het papiertje makkelijk in de pan past. Maak het deeg zo nodig met je handen nog iets ronder. Je hoeft je hier niet te druk over te maken. Het brood wordt toch wel lekker ook al is het niet perfect rond.
Als je oven en de pan goed heet is, haal de pan dan voorzichtig uit de oven. Pak het bakpapiertje aan twee punten beet en doe het brood in de pan. Doe nu snel de deksel erop. Zet de pan vervolgens weer voorzichtig in de oven. Pas op, want hij is heet! Zet je oven nu op 220 graden en zet een timer voor 30 minuten. Na 30 minuten ziet je brood er ongeveer zo uit:
Niet slecht hé? Nu doe je het nog 15 minuten in de oven zonder deksel voor een extra knapperige korst. Haal dan je brood uit de oven en leg het voorzichtig op een rekje zodat het kan afkoelen. Ik kan nooit wachten.. maar het brood is het lekkerste wanneer het in ieder geval 30 minuten is afgekoeld. Dan kun je het ook goed snijden.
Alles wat dit brood nodig heeft is een beetje boter en wat zout en peper.. maar je kunt er ook heerlijke sandwiches mee maken. Het is de volgende dag ook nog lekker. Bewaar het gewoon op je snijplank met de gesneden kant op het bord. Ook heerlijk als toast! Of zelfgemaakte croutons.. of.. mmm…
Meer leuke ideeën!
Je kan het deeg voor brood bakken zonder kneden ook op andere manieren gebruiken. Wat dacht je van pizzabroodjes of bolletjes? Ik heb er een leuk receptenboekje van gemaakt.
Heb je vragen? Stel ze hieronder!
baasbraal says
Ik maak het al tijden, maar ik doe het iets anders. Omdat wij maar samen zijn en niet zo veel eten, zat ik altijd met oud brood. Nu maak ik iedere dag een broodje precies voor ons tweeën en ik maak veel meer deeg. Van 6 koppen bloem en drie koppen water, 20 g- verse gist een eetlepel gist , twee eetlepels melkpoeder en een klont gesmolten boter, maak ik zulk deeg en ik haal er af wat ik nodig heb voor een broodje na het rijzen. De rest zet ik in de koelkast en daar bak ik dan de volgende vier/vijf dagen weer brood van. Heerlijk! en altijd vers brood…. Voor ons ook handig omdat de winkel 10 kilometer weg staat.
De Waele Linette says
Hallo,
Het recept van baasbraal interesseert mij wel,maar men spreekt hier van koppen bloem/water.Maar welke inhoud hebben die koppen?
groetjes Linette
Annette says
Lijkt me heel makkelijk en lekker zo, alleen kan je zo ook volkoren speltbrood maken, of heb je daar andere hoeveelheden nodig?
Stephanie says
Spelt werkt net een beetje anders dan tarwe. Ik ben nog aan het experimenteren met een receptje. Zodra ik iets moois heb, zet ik het online.
nelle says
Bedankt voor het recept. Zou dit ook lukken om pistolets te maken?
Groetjes
Stephanie says
Ja, Nelle. Dat zou best kunnen. Het deeg is alleen niet zo makkelijk te vormen het is namelijk heel zacht. Daarnaast is er niet zoveel ruimte in de pan voor meerdere pistolets. Je zou wel meerdere kleine broodjes kunnen vormen en op een bakplaat bakken. Dan zijn ze nog steeds heel lekker maar de korst is dan iets minder knapperig.
Margriet says
Ik wil het graag eens proberen. Wat ik niet terug vind in het recept : zet je de pan op de bodem van de oven of op een rooster? En op welke hoogte dan?
Stephanie says
Hallo Margriet, leuk dat je reageert. Ik zet de pan altijd op een rooster in het midden van de oven. Succes met proberen!
Margriet says
Hallo Stephanie,
Bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb nog een vraagje, op welke temperatuur bak je het brood met een heteluchtoven?
Stephanie says
Ik zet mijn oven altijd op de hoogste stand. Die van mij haalt bijna 300 graden. Dat is trouwens ook het beste als je pizza bakt.
Margriet says
Hallo Stephanie,
Nou ik heb het geprobeerd, maar het is helaas mislukt. Ik heb alles volgens de beschrijving gedaan, maar na het rijzen was het deeg heel kleverig, bijna vloeibaar. Ik kon er dus geen bal van maken, en eenmaal op het bakpapier liep het helemaal uit. Toch maar in de pan gelegd en op goed geluk gebakken op 250 graden (uiterste temperatuur van mijn heteluchtoven). Het brood zag er best goed uit, alleen wat plat. Maar toen ik het aansneed, na het afkoelen, was het van binnen nog steeds kleverig. Ik heb geen idee wat ik verkeerd heb gedaan 🙁
Stephanie says
Hey Margriet,
Wat jammer! Het zou naar mijn idee aan 2 zaken kunnen liggen:
– Het gist, was het nog vers? Als gist oud wordt en over de datum gaat verliest het zijn kracht.
– Het deeg was bij aanvang te nat. Het verschilt soms per soort bloem hoeveel je ervan nodig hebt. Het deeg moet als het door elkaar geroerd is niet aan je vinger blijven plakken. Na het rijzen zou het deeg wel plakkerig moeten zijn, maar met wat extra bloem toch te vormen tot een bal die niet uitloopt.
Hopelijk wil je het nog een keer proberen, want het is echt lekker brood!
Margriet says
Hai Stephanie,
De gist die ik gebruikte was vers, maar het deeg was wel erg nat. Ik heb er extra bloem door gedaan en toen was het brood wel beter gelukt.
Bedankt!
Dagmar says
Hai Stephanie,
Mijn eerste poging is redelijk gelukt. De pan was iets te klein en het deeg iets te nat. Maar de smaak was goed. Een beetje roomboter en het werd een goddelijk ontbijt!
Kan het deeg te nat zijn doordat ik volkorenmeel heb gebruikt? En kan ik het na het rijzen minder nat maken door er wat bloem doorheen te doen? Of kan ik dan beter nog wat meel erdoor mengen?
Groetjes, Dagmar
Sylvie-Ann says
Sorry dat ik me ermee bemoei. Maar dat klopt! Volkorenmeel neemt inderdaad minder water op.
Groetjes Sylvie-Ann ?
Nanda says
Hallo Stephanie,
ik heb al verschillende malen geprobeerd het brood te maken maar kom steeds uit op een te natte binnenkant, geminderd met vocht of bij het volgend brood meer bloem, andere pannen eerst staal en toen gietijzer (kan de pan ook te klein zijn ?, op zich heeft het brood ruimte om te rijzen ), andere oveninstellingen, nog een paar uur laten staan na de eerste 14 uur, ipv 14 uur 18 uur laten staan bij de eerste rijs, meel bij de molen en daarna patentbloem bij de ALDI vandaan, het gist was net nieuw bij de molen vandaan. De korst is heerlijk maar nu de rest nog, hoop dat jij me nog een tip kunt geven.
Marga says
Ik heb het brood gebakken pressies zoals beschreven was was.
na het bakken was hij nog klef van binnen. De smaak is heerlijk.
Ik ga het zeker nog een keer bakken maar dan doe ik er wat minder water in.
Kijken of het beter is.
Stephanie says
Hi Marga,
Leuk dat je mijn recept hebt geprobeerd! Ik heb het recept iets aan gepast zodat de verhoudingen water/bloem wat beter zijn.
Ik hoop dat het is gelukt 🙂 Lekker, hé zelfgebakken brood.
Marga says
Heb het voor de tweede keer het brood gebakken en heb in plaats van 375 ml. water, 350 gram water gedaan.
Hij is heel goed geworden. Nou weet ik niet hoe hij morgen is, maar ik heb hem nu een beetje warm gegeten.
Ik laat het weer weten. O ja, ik heb gewoon patentbloem gebruikt.
groet Marga
Marga says
Ik heb ook nog een vraag. Ik doe warm water bij de bloem, maar ik lees bij jou recept nergens of het warm of koud water moet zijn.
Stephanie says
Hi Marga! Warm water wordt gebruikt om de gist een snelle start te geven. Omdat dit recept zo lang kan rijzen is dat niet nodig. Het is juist beter voor het brood als de gist zich heel langzaam ontwikkelt. Ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord 🙂 Veel plezier met bakken!
Gerd says
Voor de eerste keer geprobeerd en is super goed gelukt! Heb 1/2 witte bloem en 1/2 voltarwemeel gebruikt en ging prima.
Gerlinda says
Het brood staat nu in de oven. Ik ben heel benieuwd, het ziet er al erg lekker uit. Ik hoop dat het lukt, mijn deeg was ook vrij plakkerig. Mocht het niet helemaal goed lukken, ga ik het zeker morgen weer proberen. En de pizzabroodjes uit het receptenboeken ga ik dit weekend ook zeker uitproberen. Heerlijk! Bedankt!
Stephanie says
Hoi Gerlinda,
Het deeg hoort een beetje plakkerig te zijn. Het komt vast goed! Wat leuk dat je de pizzabroodjes gaat proberen, die zijn echt verrukkelijk. Veel plezier!!
Gerlinda says
Het brood was goed gelukt en het was heerlijk! Dit gaan we zeker vaak doen. Ontzettend bedankt voor het recept. Kan ik ook volkoren tarwebloem gebruiken?
Linette says
Hallo,
Als het brood zo lekker is als het eruit ziet,super.Deze manier van brood bakken was mij onbekend.Dit ga ik zeker eens proberen!!!
Zou je dit deeg ook in een langwerpige vorm kunnen doen.
Indien ik twee broden wil bakken doe ik dan gewoon de ingrediënten X 2
Alvast bedankt
grt
Stephanie says
Hoi Linette. Leuk dat je dit brood een keer wilt uitproberen! Het is inderdaad erg lekker. Je kan dit dit deeg ook in andere vormen bakken dus probeer het gerust in een langwerpige vorm, ik zou de vorm wel goed invetten of met bloem bestuiven aangezien het deeg vrij plakkerig is. Ik heb het recept nooit verdubbeld, maar aangezien het zo makkelijk is kan je in 2 kommen het brood 2 x maken. Dat zou ik doen. Succes ermee!
Erica says
Ik bak zonder problemen een dubbele hoeveelheid (dus ingrediënten x 2) in een grotere braadpan.
Ik gebruik volkorenmeel en 75% à 80% water. Verder leef ik me uit met het toevoegen van allerlei zaden en noten
Stephanie says
Super, Erica! Bedankt voor het delen van jouw ervaringen.
Jetty says
Zou je dit recept ook glutenvrij kunnen maken. .
Ik heb alleen een combi magnetron met hetelucht oven die tot 250 graden kan . Heeft iemand hier ervaring mee ??
Stephanie says
Hallo Jetty! Ik heb helaas geen ervaring met glutenvrij meel dus ik kan je daar niets nuttigs over vertellen. Mijn verwachting is echter dat het deeg heel moeilijk bij elkaar zal blijven omdat het juist de glutenverbindingen zijn die ontstaan door het lange rijzen die ervoor zorgen dat dit brood mooi knapperig en handelbaar wordt.
Dit recept in een combimagnetron kan prima. Je krijgt niet precies hetzelfde resultaat als met een normale oven maar het zal zeker lekker zijn!
Jacomijn says
Hallo Stephanie, zou heel graag je recept willen maken en heb inmiddels alle ingrediënten in huis. Het enige “probleem” is nu alleen nog de pan. Ik heb een rode emaillepan van de AH en op jouw foto’s lijkt het erop dat jij een soortgelijke pan gebruikt. Betekent dit dat ik mijn pan met een gerust hart in de hete oven kan zetten? Ik kan helaas geen duidelijk antwoord vinden op internet. Alvast bedankt ! Groet, Jacomijn Kuipers
Stephanie says
Hey Jacomijn, leuk dat je het brood wilt maken! Ik denk dat je een dergelijke pan zeker kan gebruiken. Het zou kunnen dat hij een beetje verkleurd door de hitte van de oven maar verder kan er niets gebeuren met een emaillepan. Let er wel op dat het deksel ook goed geschikt is voor de oven dus geen plastic bevat. Veel succes!
Jacomijn says
Ha Stephanie,
bedankt voor je snelle reactie! Ben gelijk begonnen gisteravond en inmiddels is er zojuist een heerlijk uitziend brood uit de oven gekomen!! ‘K Wilde dat ik je een foto kon sturen ;o) !!! Of hij ook zo smaakt als hij eruit ziet, kan ik je nog niet vertellen.
Mijn pan veranderde inderdaad door de hitte van felrood in donkerrood, maar bij het afkoelen is ‘ie inmiddels weer felrood geworden.
Om een lang verhaal kort te maken: wat leuk om te doen, hartelijk bedankt voor het recept en je reactie, dit ga ik vaker doen!!!
Groetjes, Jacomijn
ellie says
Hi Stephanie,
Kan ik het brood ook in een romertopf bakken? Ik heb geen gietijzeren pan maar wel een romertopf.
Ellie
Stephanie says
Hey Ellie. Ik heb zelf geen romertopf.. erg interessant! Het mooie is natuurlijk dat er ook stoom vrijkomt, daar krijg je mooi brood van. Ik zou het gewoon proberen en de regels voor de romertopf in de gaten houden (zodat hij niet barst ofzo). Je kan dit brood ook bakken zonder pan, dus dat is ook nog altijd een optie. Succes!!
Marja says
Ha Stephanie,
Ik heb het brood gemaakt en het is heerlijk! Ik vraag me af of ik in een kleinere pan (20 cm) een kleiner brood kan maken met bijvoorbeeld de helft van de ingrediënten. Verandert in dat geval de baktijd en -zo ja- hoe lang moet de pan dan in de oven met en zonder deksel?
Stephanie says
Hoi Marja,
Je kan het brood zeker kleiner maken en dan kan het iets korter bakken. Heb je het recept voor kleine broodjes in het receptenboekje al gezien? Die maak ik zelfs zonder de pan en deze bak ik dan 10 minuten. Voor de helft van dit recept zou ik 15 minuten met deksel en 10 zonder doen, maar het is altijd even zelf kijken wat werkt. Klop aan de onderkant van het brood, als het ‘hol’ klinkt is het gaar 😉 Succes!
Marja says
Bedankt Stephanie, ik ga het proberen!
Marja
Jetty says
Hallo Stephanie,
Ik heb het geprobeerd met glutenvrij meel van het merk Semper landsbrot (scadinavisch meel bij Deen of de G&W winkel) maar ander glutenvrij meel moet ook kunnen denk ik.
Verder heb ik een lepel appel vezels dit is glutenvrij en bootst de gluten werking na zodat het beter bind, ik moet nog een beetje sleutelen aan de verhoudingen het was nog een beetje brokkelig maar qua smaak wel heerlijk ik had er nog rozijn in gedaan (gespoeld en gedroogd in schone theedoek en met glutenvrij meel bestoven.
Zodat ze beter verdeeld worden en niet op een kluitje op de bodem blijven.
Groet en dank voor je basis recept graag zou ik ook de andere recepten krijgen maar niet gelukt .
Ik zou je graag een foto sturen van mijn gluten vrije broodje maar ik weet niet hoe dat hier werkt bij whatts app kan ik het wel.
Stephanie says
Hoi Jetty,
Super bedankt voor je berichtje en het delen van jouw ervaringen met glutenvrij meel.
Ik zal het receptenboekje naar je email sturen want ik zag dat je al ingeschreven was 🙂
Marieke says
Vanmorgen op tijd het brood gebakken zodat we nog net bij het ontbijt een snee konden proeven. Ik had half broodbloem en half volkoren meel gebruikt. Het brood zag er erg mooi uit en smaakt lekker maar ik vind het nog net niet luchtig genoeg, iets te massief. Heb je tips om het nog luchtiger te krijgen? Zou ik het op een warmere plek moeten laten rijzen? Tijdens de winternachten is het niet zo warm in onze keuken en kamer. Ik ben van plan om ook nog wat te variëren met meelsoorten en andere ingrediënten. Zou zoiets ook met zuurdesem kunnen?
Stephanie says
Hey Marieke,
Bedankt voor je reactie! Ik heb ook gemerkt dat als ik meer volkoren meel gebruik het brood wat compacter of massiever wordt. Wat ook helpt is het brood volledig af te laten koelen, dat komt te structuur ten goede. Het is mijn ervaring dat volkoren speltmeel minder compact is dan tarwemeel, dus wellicht is dat een idee? De gist in het deeg moet wel de kans krijgen om te gaan werken dus TE koud is zeker niet goed, ik zou het zeker proberen op een warmere plek te laten rijzen, bij ons is het rond de 20 graden. Uiteraard kan dit brood ook met zuurdesem gemaakt worden (in feite is het een soort van zuurdesem starter) maar ik heb zelf geen ervaring met de hoeveelheid die je dan zou kunnen gebruiken. Ik ben heel benieuwd naar je resultaten met andere meelsoorten!
pauline says
Bedankt voor recept. Ook ik heb vorige week brood gemaakt zonder te kneden. En wat een mooi brood kwam er uit de oven. Mijn kinderen vonden het heerlijk. Ik heb de ring van springvorm gebruikt en de deeg na de eerste (nachtelijke) rijs op een bakpapier gelegd. De bakpapier met olie ingevet. Na de tweede rijs in de ring gelegd (zonder bodem). Dan deksel van braadpan erop gelegd. Straks maak ik weer brooddeeg en morgen ochtend voor de 2e rijs vul ik de deeg met zongedroogde tomaatjes, olijven en knoflook.
Stephanie says
Wat leuk Pauline, je laatste brood klinkt ook echt heerlijk!!
pauline says
Hoi Stephanie!! Brooddeeg heb ik een nacht laten rijzen. Toen heb ik de deeg wat omgeslagen met spatel en bloem. Deeg op ingevette bakpapier leggen. Toegevoegd handvol gesneden olijven en zongedroogde tomaatjes (theelepel marjolein, tijm, oregano) en twee eetlepels olijfolie en met spatel de deeg vormen tot een zgn bol (ik kon er geen bol van maken, maar what the heck…) de oven twee minuutjes voorverwarmen. Op bakplaat de ring van springvorm gelegd. Mijn zgn platte bol-deeg tesamen met bakbapier in de ring leggen. Drie kwartier laten rijzen. Bakplaat met deeg even uit de oven halen. Oven voorverwarmen op 230. Bakplaat met deeg (plus ring) in de oven. Afdekken met deksel van braadpan. 30 minuten baktijd. En dan 20 minuten baktijd zonder oven. En voila. Afkoelen en toen mochten we proeven. Oh oh, brood was heerlijk en luchtiger dan de brood van vorige week. Het smaakte als die foggia brood. Mijn kids zeiden “mag je vaker maken” en mijn moeder zei “ik wil bij jou een bestelling doen”. Kortom, zeer de moeite waard om het te maken. Groetjes
pauline says
Correctie: en dan 20 minuten baktijd zonder deksel. En voila.
lisette says
Hallo Stephanie,
Bij mij hetzelfde probleem als Margriet.
Na het rijzen was het deeg zo zacht dat het helemaal in elkaar zakte en er geen bal van te vormen was.
Het hat meer de vorm van een enorm pita brood 😉
Helaas!
Ook hier het recept volledig gevolgd.
Stephanie says
Hey Lisette, wat jammer! Je zou het nog een keer kunnen proberen met 50-100 gram méér bloem of minder water. Dan is het deeg beter hanteerbaar. Elke soort bloem is weer anders.
Mieke says
Hey Stephanie,
Ik heb net je recept uitgeprobeerd en … hoera: geslaagd!! Ik nam speltbloem ipv tarwe, en probeerde eerst een halve hoeveelheid omdat ik niet zeker was van de gist (die is namelijk al over vervaldatum :-))… maar zoals gezegd: helemaal geslaagd!!
Als ik nu een kruiden-, noten- of rozijnenbrood wil bakken, zou dat goed gaan als ik die dan er gewoon bij doe als ik alles meng? t Lijkt me wat onhandig om die er vlak voor het bakken nog onder te krijgen :-), wat denk jij?
Stephanie says
Hoi Mieke,
Wat leuk dat je een lekker speltbrood hebt gebakken met dit recept! Ik heb ook al een paar keer speltbloem ipv tarwebloem gebruikt en dat ging goed.
Wat de toevoegingen betreft: ik zou ze inderdaad erbij doen als je alles mengt. Over de noten ben ik niet helemaal zeker, misschien dat ze en beetje zompig worden van een nacht in het deeg.. maar het kan vast geen kwaad om een keer te proberen!
Ik maak ook wel eens een kaas-uien brood met dit recept. Druk dan het deeg wat platter op een normale bakplaat (niet in de pan) en beleg met dun gesneden uien en bestrooi met kaas. Bakken voor zo’n 25 minuten. Kan ook met olijven en kruiden, erg lekker!
Mieke says
Bedankt voor je snelle antwoord Stephanie! ik ga t zeker nog proberen, en dat kaas-uienbrood klinkt super, … hopla, staat ook bij op mn lijstje 🙂
Groetjes
huub veldhuijzen says
het is beter om met grammen te werken i.p.v milliliters of theelepels. Op die manier kun je accurater werken.
groet,
Huub Veldhuijzen
Zutphen
Stephanie says
Goed idee, Huub! Ik werk tegenwoordig ook steeds meer met alleen een weegschaal. Ik zal het recept in grammen aanpassen.
Wiep Molendijk -breur says
Heeft het deeg geen tweede rijs nodig?
Lenie says
Hoi Stephanie.
In DK kan ik nog geen droge gist vinden. Hier zijn alleen de gekoelde gistpakjes verkrijgbaar. Heb je nog tips om toch een pan brood te kunnen bakken?
Monique says
Oh!! Wat een superfijn en -makkelijk recept! Thanxxx hij is 1e x gelijk gelukt joh en lekkerrrrr??? …voor mij ook geen supermarktbrood meer???
Stephanie says
Wat leuk, Monique! Heerlijk hé dat verse zelfgebakken brood!
Jose says
Er moet minder water in of meer meel. Deeg was na 15 uur nog te vloeibaar. Ga het nog wel een keer proberen.
Stephanie says
Hoi Jose,
Wat jammer dat het niet gelijk gelukt is. Het kan echt van het soort meel afhangen hoe vochtig het deeg blijft. Als je het nog een keer probeert, zorg er dan voor dat het deeg vóór het rijzen als niet té nat lijkt. Het moet wel redelijk samenhangend zijn en niet lijken op beslag. Hopelijk heb je de volgende keer wel een lekker zelfgebakken broodje.
Succes!!
Antje says
Hoi Stephani,
Ik heb een gietijzeren kookpot van de Aldi, daar staat in dat deze pan met middelmatige temperatuur gebruikt mag worden. HIj mag wel in de oven maar is 300 graden dan niet te warm.? Ik ben nl zuinig op Mn pan. Gr Antje
Stephanie says
Hoi Antje,
Oei, middelmatige temperatuur.. ik heb eerlijk gezegd geen ervaring met gietijzeren kookpotten.. maar ik weet dat die wel heel goed bestand zijn tegen hitte. Ik zou het echter niet proberen als er expliciet op staat middelmatige temperatuur en je erg zuinig wil zijn met je pan. Wat je wel zou kunnen proberen is om het brood op een lagere temperatuur te bakken, dan wordt de korst misschien niet zo mooi als anders.. maar nog steeds heel erg lekker. Ik zou dan voor 200 graden gaan.
Succes!
Antje says
Hoi Stefanie, bedankt voor je reactie, onze dochter heeft vanmorgen bij de kringloop een römertopf gekocht. Ik ga daar de brood in bakken. Heb gelezen dat dat heel goed gaat. Als het wat is geef ik her je door. Gr Antje
Monica Boots says
Heb dit deeg gemaakt gister gemaakt en netjes 14 uur laten staan, maar het was veel te nat. Het deeg dreef gewoon uit elkaar en werd een platte plak op het bakpapier. Heb er nog maar wat bloem doorheen gedaan en ben benieuwd hoe het uit de oven komt.
Stephanie says
Hoi Monica,
Was het deeg al erg nat toen je het door elkaar heen roerde? Elke soort bloem is weer anders. Ik heb een aantekening in het recept erbij gezet, bedankt voor je reactie!
Hopelijk is je brood toch nog lekker geworden!
mijnnierenenikel says
Hallo Stephanie,
Vandaag het brood gemaakt. Of eigenlijk gisteravond al begonnen 😉
Het rijzen ging mooi….maar daarna ging het mis 🙁 in de oven rees het niet meer en de korst is knoerthard.
Van het weekend nieuwe poging……zou een beetje water in de oven ofzo helpen?
Stephanie says
Hallo! Het zou kunnen dat het deeg toch te nat was, probeer wat meer bloem te gebruiken. Ook is het belangrijk om het deeg niet te laten uitdrogen voordat het de oven in gaat. Als je geen pan gebruikt is het zeker een goed idee om een klein beetje (kokend) water in de oven te doen voor stoom. Succes met bakken, het is de moeite waard!!