“Wie heeft er wel eens met chocolade gewerkt?” vraag ik vaak wanneer ik een chocolade workshop geef. 1 op de 10 mensen heeft wel eens iets met chocolade gedaan. En dat is super, want chocolade is heerlijk en een heel leuk product om mee te werken. In dit artikel leer ik je wat meer over chocolade. Van chocolade smelten tot chocolade temperen. Ik leg je precies uit wat het is en wat je vervolgens met de chocolade kan doen.
[wc_divider style=”solid” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]
Wist je dat ik ook chocolade workshops geef? Ik kom bij je thuis of op een andere locatie en samen maken we de lekkerste dingen met chocolade. Denk aan bonbons, paaseieren, fudge en andere lekkernijen van chocolade. Klik hier voor meer informatie.
[wc_divider style=”solid” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]
Waarom zou je chocolade smelten?
Chocolade smelten is leuk, maar waarom zou je het doen? Sommige recepten van brownies vragen om gesmolten chocolade (mijn makkelijke brownie recept natuurlijk niet), maar de meest gebruikte reden om chocolade te smelten is omdat je de vorm ervan wilt veranderen. Want, hoewel een reep chocolade erg lekker kan zijn. Het is ook wel een beetje saai. Daarom zijn paaseitjes zo lekker.
Eigenschappen van chocolade
Chocolade is een bijzonder product. Het is knapperig en heeft een mooie glans. Dit komt door de kristallen in de chocolade die op een bepaalde manier gevormd zijn. Wanneer je chocolade smelt en verwerkt, wil je dus de goede kristallen in je chocolade. Wat gebeurt er anders? Je chocolade wordt dof, krijgt een witte uitslag, smelt wanneer je het in je handen neemt en heeft niet een mooie ‘krak’. De manier waarop de chocolade wordt bewerkt waarbij de juiste kristallen zich vormen noemt men: temperen of tempereren.
Chocolade smelten
We beginnen met het smelten van de chocolade. Dit doen we ‘au-bain-marie’, misschien heb je daar wel eens eerder van gehoord. Dit betekent dat we de chocolade laten smelten door de hitte van waterdamp te gebruiken. Wanneer je chocolade op deze manier smelt, voorkom je dat deze verbrand. Chocolade moet je nooit te heet laten worden, want dan gaat de hele structuur verloren en krijg je een korrelige chocolade. ZONDE!
Dus wat doe je? Gebruik een RVS of glazen kom en doe hier je chocolade in. Zet een steelpannetje met een bodempje water op en laat dit nét niet koken. Het gaat erom dat er genoeg waterdamp van het water omhoog komt. Plaats de kom op je steelpan en roer de chocolade met een spatel tot deze gesmolten is. Laat chocolade vooral niet te heet worden, gesmolten is gesmolten. (Als je een thermometer hebt.. niet heter dan 45 graden).
Nu heb je gesmolten chocolade voor je brownies. Deze chocolade zal niet mooi hard worden want alle goede kristallen zijn gesmolten. Dus, wil je chocolade graag gebruiken om in vormpjes te doen, chocoladekrullen van te maken of om dingen in te dopen.. dan zul je moeten temperen. Ik vertel je een makkelijke manier hiervoor.
Chocolade temperen
Wanneer we chocolade temperen zorgen we er dus voor dat er genoeg goede kristallen in de chocolade zitten zodat deze mooi opstijft. De makkelijkste manier hiervoor noemen ze ‘enten’. Heel simpel gezegd voeg je de goede kristallen weer toe aan de gesmolten chocolade en deze neemt die over.
Zo doe je het:
- Hak de chocolade in kleine, evenredige stukjes en zet 1/3 ervan apart.
- Smelt 2/3 van de chocolade au-bain-marie terwijl je rustig blijft roeren. Laat de chocolade niet te heet worden (maximaal 45 graden).
- Haal de kom van de warmtebron en voeg de apart gehouden chocolade toe.
- Blijf goed roeren tot alle chocolade is gesmolten.
- De chocolade is nu klaar voor gebruik!
Wat doe je allemaal met die gesmolten chocolade?
Je hebt natuurlijk heel veel verschillende leuke mogelijkheden. Een paar lekkere tips voor jou.
- Doop er aardbeien of partjes mandarijnen in bestrooi met noten of een beetje zeezout.
- Roer voor 300 gram chocolade, 200 gram pinda’s erdoorheen en maak lekkere pindarotsjes.
- Versier er een taart mee.
- Doe de chocolade in een spuitzak en gebruik het om:
- koekjes te versieren
- chocolade lolly’s te maken
- op bakpapier chocoladefantasietjes te maken (of spinnenwebben voor Halloween!)
- op bakpapier rondjes te spuiten en deze te bestrooien met gehakte noten of discodip voor chocoladeflikken
Heb je wat getemperde chocolade over? Geen probleem, deze kan je gewoon bewaren om een volgende keer te smelten.
Wat vind jij ervan?