In dit artikel laat ik je zien dat zelf falafel maken ook iets voor jou is. Want sommigen dingen zijn gewoon het allerlekkerste vers.
Je hebt natuurlijk van die voorverpakte falafel uit het schap met de vleesvervangers en zelfs falafel uit een pakje, maar.. dat komt echt niet in de buurt bij deze verse, knapperige, kruidige falafel die je zelf kan maken. Net zo lekker of misschien nog wel lekkerder als de falafel die je in een falafelzaak kan kopen.
Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn bij zelf falafel maken en ik vertel je precies welke dat zijn:
Je hebt ongekookte kikkererwten nodig
Misschien ken je kikkererwten alleen uit blikjes die je kant en klaar kan gebruiken. Voor de echte falafel heb je ongekookte kikkererwten nodig. Deze kun je in de meeste winkels in een grote zak kopen. Deze zijn ook een stuk voordeliger. Voor een kilo kikkererwten waar je 2x een flinke hoeveelheid falafel van kan maken betaal je zo’n € 1,60. Goeie deal toch? Probeer in ieder geval geen falafel te maken met kikkererwten uit blik. Je falafel zal uit elkaar vallen en niet mooi knapperig van buiten worden. Geloof me, ik weet het..
De kikkererwten moeten ruim van tevoren geweekt worden in water
Deze stap is echt cruciaal dus denk niet: Oh.. ik laat ze gewoon een paar uur weken dat is vast wel genoeg. Helaas niet. Voor dit recept moet je echt even van tevoren eraan denken om je kikkererwten in water te weken. Dat is helemaal niet moeilijk. Je neem een grote bak en doet hier de kikkererwten in. Dan vul je de bak helemaal met water. De kikkererwten worden in ieder geval 2x zo groot dus houdt daar rekening mee.
Verse kruiden maken het verschil bij falafel maken
Ik weet het, helaas zijn verse kruiden niet goedkoop. Misschien een idee om volgend jaar een kruidentuintje te planten? Lees meer over Lees meer over koken uit eigen tuin
Maar, die verse koriander en peterselie maken echt het verschil. Dus als je dan de moeite doet om zelf falafel te maken, geef dan een beetje extra uit aan lekkere verse kruiden.
Je hebt een goede keukenmachine nodig
Ik heb veel pogingen tot het maken van falafel gedaan.. het was niet altijd leuk om te zien. Na het maken van falafel was mijn keuken 1 grote zooi. Ik heb het geprobeerd met zo’n klein keukenmachientje, en een staafmixer. Beide zijn niet aan te raden. Gelukkig kreeg ik van mijn man een mooie Magimix. (Zó lief..) Ik snap natuurlijk best dat de meesten van ons zo’n duur apparaat niet zomaar kunnen kopen, maar als je echt goede falafel wilt maken, heb je ook echt een goede keukenmachine nodig.
De Magimix is een geweldig apparaat wat natuurlijk veel meer kan dan falafel mixen. Ik kan hem iedereen aanraden.
De lekkerste falafel frituur je in olie
Tja, frituren is misschien niet zo gezond. Maar de lekkerste falafel krijg je toch echt door ze te frituren in olie. Als je een frituurpan hebt kun je die natuurlijk gebruiken. Weet wel dat je olie daarna redelijk vervuild is geworden dus je niet nog heel veel ermee kan frituren. Ik gebruik 2 liter zonnebloemolie van eigen merk en frituur de falafel in een pan (wij zijn al jaren Airfryer fanaten dus we hebben geen frituurpan). Daarna gebruik ik de olie nog 1 keer voor een ander (hartig!) recept zoals loempia’s of kroketjes. Daarna stop ik de olie terug in de flessen en breng ik ze weg naar een inzamelpunt bij de school.
Heb je echt geen zin om te frituren? Bak de falafel dan in een koekenpan met een flinke laag olie en draai de falafel voorzichtig om. Dat werkt ook!
Een goede falafel verdient een lekkere salade én een heerlijke saus
Je falafel is niet af zonder een lekkere salade en natuurlijk een heerlijke saus. Wat betreft de salade: niets is te gek. Denk aan komkommer, tomaten, rode ui, rucola, ijsbergsla, dungesneden rode of witte kool, augurken, rettich. Maak een mooi salade buffet en laat iedereen opscheppen wat hij of zij lekker vindt.
Wat betreft de saus.. ik maak altijd deze.
Wat heb je nodig?
- 400 gram gedroogde kikkererwten
- 1 rode ui, gepeld en in parten gesneden
- 1 flinke bos peterselie
- 1 flinke bos koriander
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel zout (+ meer naar smaak)
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 5-6 tenen knoflook, gepeld
- 2 eetlepels tahini of geroosterde sesamzaadjes (optioneel)
- Pitabroodjes, tomaten, komkommer, rode ui, rucola, ijsbergsla, rode of witte kool en natuurlijk een lekkere saus
Hoe doe je het precies?
- Week de kikkererwten het liefst 20 uur (maar minimaal 16 uur) van tevoren in water. De kikkererwten worden ongeveer 2x zo groot dus houd daar rekening mee.
- Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze droog in een schone theedoek.
- Doe de kikkererwten samen met alle andere ingrediënten in je keukenmachine.
- Pulseer tot de kikkererwten een soort pasta beginnen te vormen.
- Stop en proef het mengsel. Voeg zo nodig zout of extra specerijen toe.
- Pulseer het mengsel nog een paar keer en check of je balletjes ermee kan vormen. Is dat niet het geval? Pulseer het mengsel dan nog een paar keer.
- Kiep je falafel mengsel in een kom en zet in de koelkast terwijl jij de salade en de saus voorbereid.
- Verwarm olie tot 180 graden. Vorm balletjes van de falafel door het mengsel in je handen goed samen te knijpen. Maak zo nodig je handen een beetje vochtig zodat het niet teveel plakt.
- Bak de falafel in de hete olie voor 4-5 minuten tot de buitenkant mooi bruin is.
- Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met salade, broodjes en saus.
Herma says
Jammer dat je zonnebloemolie gebruikt om te frituren/ bakken. Is wel de slechtste optie. De olie veranderd bij verhitting in transvetzuur. Dat geldt voor alle plantaardige olie. Beter is kokosolie, een veel stabieler vet en je kunt het hergebruiken. Wel even zeven om het weer helder te krijgen.
Ghislaine says
Hi Stephanie,
mijn falafel balletjes vallen uit elkaar. Het ging prima tot ik ze in de frituurolie om wilde keren!! Ben heel benieuwd wat ik verkeerd heb gedaan…..