Zelf pannenkoekenbeslag maken is echt heel makkelijk. Toch zie ik nog heel vaak dat mensen een voorverpakte mix gebruiken als ze pannenkoeken gaan maken.
Zo werden pannenkoeken vroeger ook bij ons thuis gemaakt. Met een mix van Koopmans. Het gekke is alleen, dat zo’n pak heel makkelijk vervangen kan worden door een zak bloem. En het leuke daarvan is.. een zak bloem is véél goedkoper. Daarnaast ben je nooit meer afhankelijk van een pak pannenkoekenmix om pannenkoeken te maken en kun je altijd aan de slag met bloem, melk en eieren.
Zelf pannenkoekenbeslag maken zonder recept
Eigenlijk heb je niet eens een recept nodig om pannenkoekenbeslag te maken. Ik meet mijn ingrediënten eigenlijk nooit meer af. Pannenkoekenbeslag maken kan je heel goed op gevoel. Het enige wat je jezelf moet afvragen is: hoeveel pannenkoeken wil ik gaan bakken?
Voor 4 pannenkoeken heb je natuurlijk een stuk minder beslag nodig dan voor 12 pannenkoeken. En dan hangt het er ook nog vanaf of je dikke of dunne pannenkoeken bakt. Als ik pannenkoeken voor ons gezin (4 personen) maak neem ik gewoon mijn grootste kom en schud ik de helft van een pak bloem (dat is ongeveer 500 gram) erin, dan breek ik 3 (of soms 4) eitjes en een snufje zout. Vervolgens giet ik een halve liter melk en roer dit door het beslag, dan is het beslag nog erg dik maar kun je goed de klontjes eruit kloppen. Daarna maak ik het beslag dunner met water, maar je kan natuurlijk ook weer melk gebruiken. Iedereen eet bij ons dan 2 of 3 pannenkoeken.
Elk gezin is weer anders, dus probeer het gewoon een keer uit. Maak eens wat meer, maak eens wat minder. Je vindt vanzelf de perfecte hoeveelheid!
Kleine pannenkoekjes maken
Kleine pannenkoekjes kun je ook prima zonder recept maken. Het belangrijkste is de dikte van je beslag en dat het stevig genoeg is om om te draaien.
Ik maak deze pannenkoekjes altijd op basis van eieren en banaan. Hier kun je van alles aan toevoegen, zoals rozijnen (of ander gedroogd fruit) of een beetje rijst. Voor stevigheid doe ik er altijd een beetje bloem of havermout bij.
Als je van luchtige pannenkoeken houdt, voeg dan een theelepeltje bakpoeder toe.
Alternatieven
Pannenkoeken kun je helemaal op maat maken, en dat is het fijne aan zelf pannenkoekbeslag maken. Gebruik elke soort melk die je wilt, denk aan: geitenmelk, rijstmelk, amandelmelk of lactose vrije melk.
Geen eieren? Je kan 2 eieren vervagen voor 1 fijn geprakte banaan.
Geen gluten? Gebruik amandelmeel, of andere glutenvrije vervangers voor je bloem.
Over je pan
Even een kleine opmerking over je pan. Het is ALTIJD fijn om een goede anti-aanbakpan te hebben. Ik weet dat veel van jullie een aantal pannen in de kast hebben liggen die wat ouder zijn en misschien niet meer zo goed werken, doe jezelf een lol en koop een keer een nieuwe, ze hoeven niet super duur te zijn! Dat maakt het pannenkoeken bakken echt zoveel fijner. Ook heel prettig voor het bakken van eieren en vis trouwens.
De lekkerste pannenkoek?
Als je het onze kinderen vraagt is de lekkerste pannenkoek een grote met spek en stroop. Echte Hollanders zijn het. Maar je kan natuurlijk zoveel meer kanten op met pannenkoeken. Bak een paar plakjes kaas of appel mee. Of vul je pannenkoek na het bakken met gebakken groente of vlees. Alles is mogelijk!
Wat je ook doet, ga lekker aan de slag. Je wordt er vanzelf handig in! En met onderstaand recept hoef je nooit meer een mix te kopen.
Nog een paar andere ideeën voor pannenkoeken:
Pannenkoeken met havermoutmeel
Wat heb je nodig?
- 250 gram bloem (spelt, tarwe, glutenvrij)
- snufje zout
- 500 ml melk (kan met elke soort melk)
- 2 eieren
- Boter om in te bakken
Hoe doe je het precies?
- Meng het bloem met het zout.
- Breek de eieren in de kom en voeg hier de helft van de melk aan toe.
- Klop stevig zodat alle klontjes weg zijn.
- Voeg de rest van je melk toe.
- Zet een goede anti-aanbakpan op het vuur met een klontje boter.
- Doe een soeplepel 3/4 vol en giet dit in de pan.
- Draai de pan rond om het beslag gelijkmatig te verdelen.
- Als de pannenkoek een beetje bruin aan de randjes en de onderkant begint te worden, draai je hem om.
- Bak kort en leg op een bord.
- Herhaal tot het beslag op is.
TIP: Zet een stevig bord bovenop een pannetje met een laag zachtjes kokend water. Leg hier je gebakken pannenkoeken op. Als je er heel veel moet bakken blijven ze zó perfect warm!
Ga jij zelf pannenkoekenbeslag maken? Laat het weten in de reacties!
Wat vind jij ervan?