Waarom maaltijden plannen?
Tijd en geld besparen
De voornaamste reden waarom mensen maaltijden gaan plannen is geld besparen. Want je kunt veel geld besparen door beter te plannen. Je doet minder impuls aankopen en kan ingrediënten slim combineren. Daarnaast bespaar je tijd door je maaltijden te plannen. Je kunt bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid koken en dit later in de week gebruiken.
Lees meer hierover in de serie ‘het 60 euro weekmenu‘ waarin ik elke week laat zien wat je kunt eten met een budget van 60 euro voor 4 personen.
Makkelijker variëren
Vraag je jezelf elke avond af: wat eten we vandaag? Vaak heb je op zo’n moment weinig tijd en zin om iets nieuws te maken, zeker als je ook nog boodschappen moet doen. Wanneer je van tevoren bedenkt wat je gaat maken en de ingrediënten alvast in huis haalt kun je makkelijker een recept maken wat je nog niet zo goed kent. Hierdoor heb je meer variatie in je weekmenu en leer je leuke nieuwe dingen te koken.
Gezonder eten
Door je maaltijden te plannen is het makkelijker om gezond te eten. Gezonde snacks zijn niet moeilijk maar je moet er soms even over na denken. Door te plannen kun je ook makkelijker zonder pakjes en zakjes koken omdat je van tevoren hebt bekeken wat je nodig hebt en hoe je het moet doen. Daardoor is de drempel lager. Wanneer je maaltijden gepland hebt staan is de verleiding om patat of chinees te halen ook kleiner.
Wat heb je nodig?
Een manier om je plannen vast te leggen
Bedenk wat voor jou werkt. Pak een blocnote of gewoon een los blaadje en schrijf daar je plannen op. Je kunt ook je mobiele telefoon gebruiken of een mooi online programma zoals Plan to Eat.
Een beetje inspiratie
Inspiratie vind je op allerlei plaatsen. De meeste winkels hebben tegenwoordig een gratis tijdschrift met recepten zoals de Allerhande van de Albert Heijn. Kookboeken zitten ook vol met inspiratie, dus als je een bibliotheekabonnement hebt kun je daarin veel inspiratie vinden. Dan heb je natuurlijk het internet, een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ik gebruik Pinterest om leuke nieuwe recepten te vinden en te bewaren. Er zijn ook heel veel leuke Nederlandse blogs waar telkens nieuwe recepten verschijnen.
Kijk bijvoorbeeld eens op: Lekker en Simpel, OhMyFoodness en Chickslovefood.
Of wat dacht je van een kant en klare boodschappenlijst inclusief menusuggesties?
Tijd
Neem elke week even de tijd om je maaltijden te plannen. Wanneer je al wat inspiratie op hebt gedaan is dit een stuk makkelijker. Het hoeft echt niet lang te duren, maar 30 minuten is wel fijn om alles goed te plannen.
Hoe doe je het precies?
Inventarisatie maken
Allereerst kijk je wat je nog in huis hebt. We houden niet van weggooien. Kijk vooral in de koelkast en de vriezer. Maak eventueel een lijstje van producten die snel op moeten.
Aanbiedingen kiezen
Kijk online of in de folders welke aanbiedingen de winkels hebben. Kies de beste aanbiedingen uit. Over het algemeen geldt: boodschappen doen bij meer dan 2 winkels is nooit goedkoper. Echte aanbiedingen zijn producten die meer dan 50% goedkoper zijn en die je regelmatig gebruikt. Laat je dus niet verleiden tot het kopen van producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Lees meer over goedkoper boodschappen doen.
Recepten zoeken en inplannen
Kies nu een aantal recepten uit die je graag wilt maken en gebruik daarbij de producten die je nog in huis hebt en wat er in de aanbieding is. Als je geen inspiratie hebt google dan eens de ingrediënten bijvoorbeeld: ‘kip broccoli recept’. Vervolgens maak je een planning. Houd rekening met de dagen waarop je minder tijd hebt. Misschien kun je op een rustigere dag wat extra koken? Of plan een paar snelle maaltijden in die zo op tafel staan. Lees Een 2 wekenmenu in 4 stappen voor nog meer inspiratie.
Boodschappenlijstje maken
Maak een overzichtelijk lijstje met alle dingen die je nodig hebt. Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je de producten per categorie neerzetten. Dus groente en fruit, zuivel, voorraadkast etc. Dat maakt het boodschappen doen een stuk makkelijker, sneller en daardoor koop je minder dingen die niet op je lijstje staan.
Wees flexibel
Soms loopt de week niet helemaal zoals je had gepland. Dat geeft niets. Met een maaltijd planning kun je best flexibel zijn. Wanneer je vlees niet gebruikt kun je het in de vriezer stoppen zodat het goed blijft. Wees flexibel wat je recepten betreft, soms kun je beter iets simpels maken met de producten die je nog in huis hebt in plaats van een ingewikkeld recept. Soms heb je niet eens echt een recept nodig. Koken moet vooral leuk blijven, dus gebruik je creativiteit.
The Stone Soup is een hele leuke site waar je veel inspiratie op kunt doen over flexibel koken zonder een echt recept.
Wil je meer leren over maaltijden plannen?
Boek nu een kookles bij jou thuis!
Image courtesy of stockimages, graur razvan ionut & basketman / FreeDigitalPhotos.net