Ik kan mij heel goed herinneren dat ik nét moeder was. Sjonge.. wat een verandering!
Opeens was ik verantwoordelijk voor zo’n piepklein mensje, wat op mij rekende voor alles wat ze nodig had.. het was overweldigend en bijzonder tegelijkertijd.
Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik die eerste maanden de hele dag met haar bezig was en al het andere vergat. Dan was het opeens 17.00 uur!.. Oei etenstijd.. wat nu? Er zijn echt dagen geweest dat ik gewoon niets wist wat ik moest doen om een warme maaltijd op tafel te krijgen, dan even naar de supermarkt hollen (uiteraard mét schreeuwende baby in de wagen of draagzak) en een paar diepvriespizza’s te halen. Het was heftig..
Natuurlijk kwam ik er al snel achter dat je niet gelukkig wordt van diepvriespizza, tosti’s en tomatensoep. We hadden gezond en lekker eten nodig! Dus, ik ging op zoek naar manieren om het koken van maaltijden een stukje makkelijker voor mezelf te maken.
Mijn beste oplossing? Maaltijden plannen!
Nu denk je misschien: nee hoor, al dat plannen werkt echt niet voor mij. Ik moet flexibel kunnen zijn!
Gelukkig zijn er meerdere manieren om je maaltijden te plannen waarbij je ook nog flexibel kan blijven. Ik laat je 3 manieren zien om je maaltijden te plannen zodat je met meer plezier en zonder stress de keuken in kan gaan. Want laten we eerlijk zijn.. als het een beetje makkelijker én gezonder kan, dan wil je dat toch?!
Manier 1: Gestructureerde improvisatie
Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar eigenlijk is het niets minder dan genoeg ingrediënten in huis halen voor het aantal maaltijden wat je nodig gaat hebben en hiermee koken.
Stel je voor dat je thuis met 3 personen bent en je wilt voor de aankomende week 4 maaltijden plannen. Dan heb je het volgende nodig:
Proteïne: zoals vlees, vis, kaas, zuivel of vleesvervangers –> 4 porties (1 portie = +/- 75 gram x het aantal personen)
Groente: koop wat in het seizoen of aanbieding is –> 3 (personen) x 4 (maaltijden) / 2 = 6 porties (1 portie groente = bijvoorbeeld 1 broccoli, 500 gram sperziebonen, 1 pompoen, 1 bakje champignons etc.)
+ Voorraad!: om goed te kunnen improviseren heb je een toereikende voorraad nodig waarmee je jouw gerechten kan maken. Denk aan rijst, pasta, aardappelen, gezeefde tomaten, bouillon, uien, knoflook en smaakmakers/kruiden.
Wanneer je jezelf aan deze richtlijnen houdt, heb je genoeg in huis om een lekkere maaltijd te maken voor het aantal personen waar je voor moet koken. We gaan er dan vanuit dat je precies weet hoe je van deze ingrediënten iets lekkers kan maken, maar dat kan soms nog wel eens lastig zijn! Als je een aantal basisrecepten onder de knie hebt, zal je zien dat je steeds makkelijker gaat koken en gaat variëren met ingrediënten die je tegenkomt in de winkel.
Manier 2: Specifieke recepten en een compleet boodschappenlijstje
Deze manier vraagt om de meeste voorbereiding, maar geeft je wel de meeste houvast. Erg handig als je graag nieuwe recepten wilt uitproberen en nieuwe dingen wilt leren koken. Maar het kan een beetje vermoeiend zijn. Uiteraard kun je deze manier ook toepassen met recepten die je al goed kent.
- Eerst schrijf je op welke recepten je wilt gaan maken. Het is ook handig om even na te denken over de tijd die ze in beslag gaan nemen, zodat je niet teveel van jezelf vraagt op dagen dat je eigenlijk weinig tijd hebt om te koken. Zorg er dus voor dat wanneer je druk bent, je ook een recept hebt wat snel en makkelijk is.
- Dan schrijf je alle ingrediënten op die je nodig hebt om deze recepten te maken.
- Check in je koelkast/vriezer/voorraad welke ingrediënten je al hebt en haal deze van het lijstje.
Voilá! Een planning voor je maaltijden is klaar.
Manier 3: De basisboodschappenlijst en maaltijden op autopiloot
Door het maken van een basisboodschappenlijstje maak je het jezelf wel heel gemakkelijk. Dit is een lijstje met alle standaard zaken die je gebruikt en waar je maaltijden mee kan koken die je uit je hoofd kent. Wil je meer leren over het maken van een basisboodschappenlijstje? Klik dan hier om het artikel te lezen.
Een voorbeeld van een basisboodschappenlijst is het lijstje wat je gratis toegestuurd krijgt wanneer je jezelf inschrijft voor de Kookles Thuis e-mailupdates.
Het idee van een basisboodschappenlijst is, dat je precies weet welke ingrediënten je nodig hebt om bepaalde maaltijden te maken en dat je alles hiervoor in huis haalt. Als je die dingen eenmaal hebt, kun je heel makkelijk de ‘klassiekers’ maken die jouw gezin lekker vindt. Bij ons is dat bijvoorbeeld broccolisoep en kip in zoetzure saus met rijst. Deze gerechten kan ik op autopiloot maken en zijn zó klaar.
Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om je maaltijden te plannen. Met een beetje extra voorbereiding maak je het jezelf een stuk makkelijker in de keuken en ben je voorbereid op situaties waarin je opeens weinig tijd hebt.
Nu hebben we 3 kinderen en weet ik precies op welke manier ik onze maaltijden moet plannen om alles een stuk makkelijker, gezonder én soepeler te laten verlopen. Natuurlijk blijft het soms een uitdaging, maar door slimme technieken te gebruiken, staat er altijd iets op tafel waar ik blij mee ben.
Als je meer wilt leren over het plannen van maaltijden en hoe dit je kan helpen om slimmer en gezonder te koken, dan heb ik iets leuks voor je!
Doe mee met de praktische e-mailcursus: Leer slim en gezond koken in 2 weken.
Dit ga je allemaal leren:
WEEK 1
– Introductie: Kookstijl en keukengereedschap
– Basisrecepten leren koken
– Méér koken en eten bewaren
WEEK 2
– Het maken van een planning/weekmenu
– Variëren op de basisrecepten
– Het maken van een slim en gezond boodschappenlijstje
– Manieren om geld en tijd te besparen met slim koken
Klik hier voor meer informatie
Annette says
Leuk artikel Stephanie! Ik ben vooral van methode 1. Werkt echt prima! Ondertussen geniet ik erg van jouw tips en nieuwe technieken en ja, ik kies ook wel eens om een leuk nieuw recept te maken. Jouw artikelen zijn altijd inspirerend! Bedankt!
Stephanie says
Bedankt! Leuk om te lezen 🙂