Na een drukke week is het weer tijd om boodschappen te doen. Ergens tussen de judo en een verjaardag in moet je nog tijd maken om langs de winkel te gaan.. gelukkig heb je een basis boodschappenlijstje wat je zó mee kan nemen en waar je niet over na hoeft te denken. Dat scheelt weer!
Hoe zou jij het vinden als je minder tijd kwijt was aan koken en boodschappen doen? Zou het niet fijn zijn als je het allemaal een stukje makkelijker voor jezelf kon maken?
Met een basis boodschappenlijst hoef je nooit lang na te denken over wat je in de winkel mee moet nemen en kun je op auto-piloot gezonde en lekkere maaltijden maken. In dit artikel lees je hoe je zo’n lijstje maakt en waar je aan moet denken.
Begin met je voorraadkast
Kijk eens in je voorraadkast of lade. Wat zijn dingen die je eigenlijk altijd wel gebruikt? Denk aan rijst, pasta, blikjes groente of bonen, meel/bloem, gedroogd fruit, beleg, zoetmakers, bouillon en kruiden. Schrijf op welke dingen je elke week gebruik en nodig hebt voor bepaalde gerechten die je gezin graag eet. Denk ook aan zaken die je nodig hebt om iets te bakken zoals bakpoeder of gist.
Benieuwd wat er in onze voorraadkast staat? Lees het hier.
Groente en fruit
Het is altijd goed om lekkere groente en fruit in huis te hebben. Die zouden ook de basis moeten zijn van je maaltijden. Waarschijnlijk zijn er een aantal soorten die jouw gezin graag eet. Die kun je op je basis boodschappenlijstje zetten. In ons gezin is dat: broccoli, wortels, diepvrieserwten, komkommer, bananen en diepvriesframbozen.
Het is goed om je te realiseren dat groente en fruit uit het seizoen het lekkerste, het gezondste en ook het goedkoopste zijn. Je kan hier rekening mee houden door bijvoorbeeld “3 soorten fruit” op je boodschappenlijst te zetten, of “4x groente”. Zo kun je in de winkel kijken wat er op dat moment in het seizoen is.
Ontbijt en lunch
Het is fijn om een bepaald ritme te hebben in de manier waarop je eet, want dan weet je precies welke producten je nodig hebt. Voor ontbijt en lunch kun je vaak een aantal basis ingrediënten op je lijstje zetten die je regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, kwark, havermout, (amandel)melk, noten en zaden, bepaalde soorten fruit (voor bijvoorbeeld smoothies), brood, rijstwafels, rauwkost, crackers en beleg. Al deze dingen kunnen op je basis boodschappenlijstje staan.
Terugkomende gerechten
In elk huishouden zijn er wel een paar gerechten die wekelijks op tafel verschijnen. Denk aan pasta, aardappels/vlees/groente, bepaalde ovenschotels.. we hebben allemaal wel onze favorieten. Zorg dat je een aantal gerechten die je makkelijk en snel kan maken standaard op je boodschappenlijstje hebt staan. Check even of je alle benodigde ingrediënten hebt zodat je niets mist, dan heb je altijd iets in huis om snel een maaltijd te maken.
Ik zorg er altijd voor dat ik broccoli- of in de winter pompoensoep kan maken en natuurlijk een pastasaus.
Andere belangrijke zaken
Andere zaken die niet direct met koken te maken hebben zijn ook erg makkelijk om op je lijstje te schrijven. Denk aan vaatwastabletten of afwasmiddel/borstel, bakpapier, aluminiumfolie, luiers en toiletartikelen. Zo weet je zeker dat je aan alles gedacht hebt.
TIP!
Voordat je daadwerkelijk boodschappen gaat doen met je lijstje, loop je nog even na wat je wel/niet in huis hebt. Zo koop je niets dubbel. Het helpt ook wel eens om van tevoren te kijken wat er in de aanbieding is zodat je even snel je lijstje kan aanpassen.
Ik hoop dat dit artikel je kan helpen om slimmer te plannen zodat je minder tijd kwijt bent tijdens het boodschappen doen. Zo sta je hopelijk ook met meer plezier in de keuken en maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk. Op die manier wordt gezond en lekker koken een stuk makkelijker!
Wil je graag leren hoe je meer structuur in je maaltijden aanbrengt? Slim en gezond koken voor je gezin kun je leren in 2 weken.
Ik heb een e-mailcursus gemaakt waarin je leert hoe je met behulp van verschillende basisrecepten, makkelijk en slim kookt. De lessen zijn overzichtelijk en vragen zo min mogelijk extra tijd. Het belangrijkste wat je doet is de keuken ingaan! En dat is mooi, want eten moet je toch. Schrijf je nu in voor € 25,00 en begin direct.
Wat vind jij ervan?