Gezond én lekker eten voor je gezin maken, valt niet mee. Zeker niet wanneer je daarnaast ook nog werkt of andere bezigheden hebt als moeder. Hoe pak je dat aan?
Gewapend met een goede boodschappenlijst ben je al een stuk dichterbij gezond eten, voor jezelf en je gezin. Maar het maken van een complete boodschappenlijst klinkt misschien als een hele uitdaging.
Vroeger ging ik heel vaak boodschappen doen zonder boodschappenlijstje. En oh oh.. als ik thuis kwam vroeg ik me altijd af wat ik allemaal had gekocht dat het totaalbedrag zo hoog was. Of ik kocht allerlei verse producten die ik vervolgens niet allemaal kon gebruiken. Zo zonde! Of.. nog erger.. ik kwam thuis met allerlei ongezonde dingen. Herkenbaar?
In dit artikel geef ik je de voordelen van een boodschappenlijst en een aantal tips om gezonde maaltijden te plannen in combinatie met een boodschappenlijst. Als klap op de vuurpijl kun je natuurlijk ook mijn voorbeeld van een lekkere en gezonde boodschappenlijst downloaden. Deze kan je gebruiken om je te inspireren lekker én gezond te koken voor je gezin, want er staan een boel lekkere en slimme gerechten in.
Ben je er klaar voor? Daar gaan we!
Voordelen van een boodschappenlijst
- Je koopt precies wat je nodig hebt. Dat betekent minder verspilling van verse producten. Als je van tevoren een plannetje maakt en bedenkt wat je allemaal nodig hebt, hoef je dat niet allemaal in de winkel te beslissen.
- Je koopt minder “verleidelijke” aanbiedingen. Natuurlijk is het goed om op aanbiedingen te letten, maar vaak proberen winkels ons ook dingen te laten kopen omdat het zogenaamd goedkoop is. Maar, als je het niet nodig hebt, is het altijd goedkoper om het niet te kopen.
- Daardoor bespaar je geld. Als je niet meer koop dan je nodig hebt, en niet in de verleiding bent om onnodig dure of bewerkte producten te kopen zul je zeker geld besparen! En dat kun je mooi weer gebruiken voor andere dingen.
- Het is makkelijker om gezonde keuzes te maken. Het heeft natuurlijk allemaal met elkaar te maken, maar het is makkelijker om van te voren te beslissen dat je gezond gaat eten dan wanneer je in de supermarkt staat en misschien moe of hongerig bent. Daarnaast kun je makkelijker verschillende producten combineren als je daar van tevoren even over na denkt. Zo komt die zak met wortels bijvoorbeeld zeker op, omdat je er meerdere maaltijden mee gepland hebt. Zo is het makkelijker om niet voor kant en klaar producten te kiezen.
- Je bent sneller klaar. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar urenlang rondlopen in de supermarkt is niet mijn favoriete bezigheid. Als je het boodschappenlijstje een beetje slim ordent kun je alle belangrijke paden gewoon aflopen en direct afrekenen. Geen heen en weer gehol omdat je nog wat vergeten bent, heerlijk!
Gezonde maaltijden plannen
Goed, nu we op een rijtje hebben waarom het maken van een boodschappenlijstje zo fijn is, gaan we nog een stapje verder. Want bij een boodschappenlijst horen natuurlijk bepaalde maaltijden. Als je mijn lekkere en gezonde boodschappenlijst download zul je zien dat ik een aantal suggesties heb gegeven om de ingrediënten op de lijst te gebruiken.
- Ga altijd uit van onbewerkte of zo min mogelijk bewerkte producten. In mijn lijstje staan vrij weinig bewerkte producten en het is mijn ervaring als je deze dingen in huis haalt (in plaats van iets anders) je veel gezonder eet. Als je dan trekt hebt in iets “lekkers” moet je het maken, of je pakt een lekker worteltje of stuk komkommer uit de koelkast.
- Maak het makkelijk voor jezelf. Het is natuurlijk goed om zo gezond mogelijk te eten, maar het moet ook haalbaar zijn. Kies recepten waar je wat extra van kan maken of waarvan je weet dat je gezin het goed zal ontvangen. Niets is zo ontmoedigend als chagrijnige gezichten aan tafel. Kies ook 2 maaltijden die binnen 15-20 minuten klaar kunnen zijn. Dan heb je op drukke dagen altijd iets achter de hand.
In mijn cursus ‘Maak je eigen weekmenu’ geef ik je nog meer tips om gezonde, lekkere maar vooral haalbare maaltijden te plannen voor je gezin. Je leert verschillende gerechten toe te passen die het koken elke dag een stuk makkelijker en leuker maken. Klik hier voor meer informatie.
- Plan je tussendoortjes. Stel een “bakdag” in en maak een aantal tussendoortjes die je graag eet. Of neem een half uurtje en snijd alvast een grote bak rauwkost zodat je altijd iets bij de hand hebt voor een gezonde snack.
Voorbeeld van een gezonde boodschappenlijst
Ik heb een complete boodschappenlijst gemaakt om je een idee te geven wat er allemaal op je lijstje kan staan als je lekker en gezond wilt eten, zonder pakjes en zakjes. Daarnaast vind je ook de maaltijden en extra dingen die ik zou maken met dit lijstje. Laat je inspireren!
Ik stuur het lijstje direct naar je inbox toe zodat je hem altijd bij de hand hebt. Daarnaast ontvang je van mij af en toe updates over nieuwe artikelen en nog meer leuke tips om koken nog makkelijker te maken. Klik op bovenstaande afbeelding en vul je gegevens in. En vergeet niet om te laten weten wat je van de gezonde boodschappenlijst vond!
Wat vind jij ervan?