Hoe maak je nou de perfecte pannenkoeken?
Bij ons thuis hebben ze het liefst gewoon ‘normale’ pannenkoeken met spek, kaas en véél stroop. Maar ik heb een zwak voor de luchtige kleine Amerikaanse ‘pancake’ variant. Dat is mijn favo ontbijtje.
Als je mijn borden volgt op Pinterest zul je zien dat ik heel veel verschillende recepten voor deze pannenkoekjes heb. Ik kan ze elke dag wel maken.
Ik heb eigenlijk jarenlang gezocht naar de beste manier om luchtige kleine pannenkoekjes te maken. Jamie Oliver doet het door de eieren te scheiden en het eiwit dan luchtig te kloppen. Maar dat vond ik eerlijk gezegd veel gedoe zo vroeg in de ochtend, en ik vond de pannenkoekjes vooral naar ei smaken.
De andere methode is om een luchtig beslag te krijgen door de combinatie van ingrediënten die je gebruikt. Dat wil zeggen: karnemelk en baking soda (of natriumbicarbonaat/dubbelkoolzure soda). Een beetje scheikunde: deze twee ingrediënten reageren op elkaar waardoor er koolstofbelletjes in het beslag ontstaan. Veel recepten gebruiken ook nog bakpoeder. Bakpoeder reageert op dezelfde manier maar vaak pas wanneer het beslag wordt verwarmd.
Iets anders wat heel belangrijk is bij het maken van pannenkoekbeslag is hoe je het beslag mengt. Dat wil zeggen: rustig, voorzichtig en vooral niet te lang. Het gaat erom dat de gluten in het beslag niet elastisch worden, daarvan krijg je taaie pannenkoekjes, en niet lekker zacht en “fluffy”. Daarnaast sla je alle luchtbelletjes uit het beslag wanneer je als een malle gaat roeren.
Daarom meng je vaak eerst alle natte en droge ingrediënten in verschillende kommen waarna je alles voorzichtig door elkaar heen roert. Ik heb gemerkt dat dit het beste gaat met zo’n pannenlikker. Die van mij is rood..
Wanneer je het beslag hebt gemengd moet je het even laten rusten om de gluten te laten ontspannen en om de vorming van luchtbelletjes rustig zijn gang te laten gaan. Na 10 minuten ziet het er dan ongeveer zo uit. Zie je de belletjes?
Het beslag moet niet te dun zijn, anders krijg je alsnog geen mooie luchtige pannenkoeken. Wanneer je de pannenkoeken gaat bakken, neem dan de tijd. Het beslag vormt in de pan zelf nog meer belletjes en dat zorgt voor een nog luchtigere textuur.
Zoals je ziet ben ik altijd heel erg ongeduldig als het gaat om pancakes. Drie pannenkoekjes in een koekepan is natuurlijk veel makkelijker. En ik zet het vuur vaak toch net iets te hoog. Daarom zijn mijn pannenkoeken altijd, naja lekker bruin..
Ik geef jullie graag het recept voor deze heerlijke pancakes met banaan. De banaan geeft mij het idee toch nog iets “gezonds” te eten en maken de pancakes lekker zoet en totaal niet droog. Je kunt deze pancakes gewoon zo eten, of met wat extra plakjes banaan. Ik smelt soms een beetje boter in een pan met wat stroop en giet dat erover heen. Mmm…
Wat heb je nodig?
- 250 gram tarwebloem
- 1 eetlepel suiker (optioneel)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- snufje zout
- 250 ml karnemelk
- 2 rijpe bananen
- 1 ei
- 1 eetlepel gesmolten boter (optioneel)
- wat extra boter of olie
Hoe doe je het precies?
- Meng alle droge ingrediënten in een kom.
- Prak de bananen in een andere kom.
- Kluts het ei door de bananen heen.
- Voeg de karnemelk toe aan het bananenmengsel.
- Smelt de boter in de koekenpan waarin je de pancakes gaat bakken en voeg dit toe aan het bananenmengsel.
- Spatel voorzichtig het bananenmengsel door je droge ingrediënten.
- Laat het beslag 10 minuten staan.
- Schep het beslag in een warme koekenpan met een kleine maatbeker, juslepel of grote lepel.
- Bak de pancakes aan een kant totdat ze er wat steviger uitzien er er luchtbelletjes aan de oppervlakte verschijnen.
- Draai de pancakes voorzichtig om en bak ze gaar.
- Leg de pancakes op een bord en smelt nog een klontje boter of gebruik een beetje olie in de pan.
- Bak de rest van de pancakes op dezelfde manier.
- Eet smakelijk!
Deze pancakes zijn het lekkerste warm maar zeker niet heet. Je kunt ze ook goed invriezen en opwarmen in de oven vanuit de vriezer. Zet de oven dan op 180C en warm ze op in aluminiumfolie voor ongeveer 15 minuten. Laten ontdooien en opwarmen in de magnetron kan natuurlijk ook.
Wat vind jij ervan?