Kip uit de oven is een echte klassieker. Een paar dingen vinden wij super belangrijk bij een lekkere kip uit de oven:
- Knapperige huid
- Sappig mals vlees
- Genoeg peper en zout
- Goed gaar
Eerder op deze blog verscheen een recept voor sappige gebraden kip naar het recept van Heston Blumenthal. Maar, zoals veel van ons doe ik toch graag dingen op mijn eigen manier. Over de jaren heen is deze manier van een hele kip bereiden gewoon het allerbeste gebleken. En.. ik heb een vrij kieskeurig proefpaneel!
Het fijnste aan deze manier is ook dat het super simpel is.
Hier is de kip. Koop de beste kip die je kan betalen. Dat proef je echt. Wij houden van de scharrelkippen van de AH, maar een lekkere maiskip of biologische kip eten we ook regelmatig. Het is ook een fijn gevoel dat het dier wat je eet geen plofkip is geweest, en dat deze op een zo natuurlijk mogelijke manier heeft geleefd. De meeste kippen die je in de winkel koop zijn opgebonden met een elastiekje. Dat kun je het beste zo laten, dit zorgt ervoor dat je kip goed in model blijft tijdens het bakken.
Dan is het tijd voor wat smaakmakers.
Neem goede kwaliteit boter en een onbespoten citroen. Ik heb wat tijm, oregano en laurier uit de tuin geplukt. Daarnaast heb je alleen nog lekker zout en peper nodig.
De kruiden en de citroen stop je in de buik van de kip. Dan dep je hem goed droog en wrijf je hem helemaal in met een paar eetlepels roomboter. Bestrooi royaal met peper en zout. Het zout zorgt ervoor dat de huid lekker knapperig wordt.
De kip is er klaar voor! Ik bak de kip altijd in een hetelucht oven op 200 graden voor 30 minuten. Draai het bakblik halverwege zodat alle kanten van de kip mooi bruin worden. Als de huid na 30 minuten mooi bruin begint te worden zet ik de oven op 160 graden en gaar ik de kip nog 15 minuten.
Niets is vervelender dan een mooie bruine kip aansnijden om te zien dat deze nog rauw van binnen is. Investeer dus in een thermometer als je graag kip uit de oven maakt. (Ook handig voor het maken van toffee of het braden van mooie rosé rosbief) Kip moet minimaal 70 graden zijn in het dikste stuk van de kip. Meet met je thermometer in het dijbeen van de kip, onder de drumstick.
Laat je kip uit de oven altijd even rusten! Hij toch nog te heet om aan te snijden. Door het rusten verdelen de sappen zich weer over het vlees en ontspant het vlees zich, waardoor het malser en sappiger is. Ik laat onze kip altijd minimaal 10 minuten rusten maar 30 minuten is helemaal goed.
Wat serveer je bij de kip? Ik maak regelmatig een bonte koolsla in onze Magimix. Deze is gemaakt met bietjes, appel, rode en witte kool, rode ui en wat munt. Jummie!
Zoals je ziet is kip uit de oven maken vrij simpel. Een kip van rond de 1200 kilo is genoeg voor ons gezin met 3 kinderen. Ben je benieuwd hoe je het beste een kip kan aansnijden? Hier is een duidelijk filmpje van Allerhande:
Mmm.. met kip uit de oven zit je altijd goed! Hier is het recept voor jou.
Wat heb je nodig?
- 1 mooie kip (scharrel, biologisch of met dieren welzijn sterren)
- 3 eetlepels roomboter
- 1 onbespoten citroen
- groene kruiden zoals: tijm, rozemarijn, laurier
- zout en peper
Hoe doe je het precies?
- Verwarm je oven voor op 200 graden met hetelucht.
- Snijd de citroen in 4en en stop deze samen met de kruiden in de buik van de kip.
- Dep de kip droog en besmeer hem royaal met boter.
- Bestrooi met peper en zout aan alle kanten.
- Leg de kip op een bakplaat en zet deze in de warme oven.
- Laat de kip in 30 minuten mooi bruin worden en keer deze nog een keer zodat alle kanten bruin kunnen worden.
- Verlaag de temperatuur naar 160 graden als de kip mooi bruin is en laat deze nog 15 minuten garen.
- Check de temperatuur van de kip in het dikste gedeelte van de dij. De temperatuur moet minimaal 70 graden zijn. Als de kip nog geen 70 graden is zet je hem nog even terug in de oven. (Niet te lang want dan krijg je droge kip)
- Laat de kip minimaal 10 minuten rusten en snijd de kip in stukken met een scherp mes.
- Serveer met de jus uit het bakblik en bewaar het karkas om kippensoep mee te maken.
- Eet smakelijk!
Karin says
1200 kilo haha voor 3 personen! Flinke eters;)
Stephanie says
Hoi Karin, die 1200 gram is niet allemaal vlees hé. En we houden meestal restjes over om nog een maaltijd mee te maken of bijvoorbeeld voor kippensoep 🙂
Esther says
Karin bedoeld dat je in de tekst 1200 kilo hebt staan ipv kilogram 😉
Stephanie says
Oh haha..! Ik ga het aanpassen ?