Een zelfgemaakt soepje is altijd goed. Soep in blik vond ik nooit lekker, maar vroeger kocht ik wel vaak van die soepen in zakken als ze in de aanbieding waren. Nu ik weet hoe simpel je zelf een soepje in elkaar zet doe ik dat eigenlijk nooit meer. Allereerst omdat zelfgemaakt gewoon veel lekkerder is, maar ook een stuk gezonder omdat er veel meer (verse) groente in zitten. Daarnaast zitten er dan ook geen toevoegingen in zoals smaakversterkers en conserveringsmiddelen.
Op Kookles Thuis vind je nog meer recepten voor soep, want ik ben er gek op!
Maar het is weer tijd voor een nieuw recept. Deze paprikasoep is zooooo lekker! Die heerlijke smaakt krijg je door de paprika’s eerst even te roosteren, wat zeg ik: zwart te blakeren onder de grill.
Paprika’s roosteren
Bij het roosteren van paprika’s moet je een beetje lef hebben. Laat dat schilletje maar lekker zwart worden. Ik wil niet zeggen “hoe zwarter, hoe beter”, maar wees ook niet te bescheiden. Ik laat de paprika’s altijd heel, omdat ze dan beter garen en je ze makkelijk wat langer onder de grill kan houden, zonder bang te zijn het vruchtvlees te verbranden, aangezien het aan alle kanten beschermt is. Maar ik ken ook mensen die de paprika halveren en alvast de pitjes eruit halen, kan allebei!
Zet de grillfunctie van je oven op de hoogste stand en leg de paprika’s in een ovenvaste schaal of bakblik. Rooster de paprika’s eerst aan de ene kant tot het schilletje zwart is geworden en draai ze dan voorzichtig om. Let erop dat de paprika’s ook mooi zacht zijn als je ze weer uit de oven haalt.
Laat de paprika’s dan goed afkoelen voordat je de schil eraf en de pitjes eruit haalt.
De basis van soep maken
Het proces van het maken van groente soep is eigenlijk voor de meeste soepen hetzelfde.
In mijn e-mailcursus ‘Leer slim en gezond koken in 2 weken’ leer je aan de hand van basisrecepten zoals soep je eigen varianten maken en daarmee een eigen planning/weekmenu te maken. Zo leer je flexibel te zijn. Een grote zak paprika’s gescoord op de markt? Dan maak je natuurlijk deze heerlijke paprikasoep.
Meer informatie over de cursus
Uiteraard gaat in deze soep een uitje en wat knoflook. Bak deze lekker zacht zodat het extra lekker wordt. Je kan aan deze soep ook een blikje tomaten toevoegen voor wat extra “body” en groente, maar het is optioneel. De soep maak je af met een scheutje goede balsamico azijn en een beetje creme fraiche of slagroom.
Laat de soep niet meer koken nadat je de zuivel hebt toegevoegd! Dan kan hij gaan schiften.
Met een staafmixer heb je de soep makkelijk en snel glad gepureerd. Uiteraard kun je ook een blender gebruiken, maar ik vind een staafmixer zoveel makkelijker. Ik gebruik zelf deze staafmixer met een stalen kop en die werkt geweldig. Houd de staafmixer altijd stevig op de bodem van de pan en beweeg rustig heen en weer.
Vergeet de soep niet te proeven als hij klaar is en naar smaak nog een beetje zout en peper toe te voegen. Dat maakt soms een groot verschil!
Wat heb je nodig?
- 5-8 rode paprika's
- 1 grote ui
- 1 flinke teen knoflook
- 1 blikje tomaten (optioneel)
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 liter bouillon
- scheutje room of een eetlepel crème fraiche
Hoe doe je het precies?
- Was de paprika's en leg ze in een ovenvaste schaal of bakblik.
- Zet de grillfunctie in je oven op de hoogste stand en rooster de paprika's tot het velletje zwart geblakerd is geworden aan beide kanten.
- Haal de paprika's uit de oven en laat ze afkoelen.
- Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn.
- Haal de schil van de paprika en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes.
- Snijd de paprika grof in stukken.
- Neem een pannetje en bak de ui in wat olijfolie zacht. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg de paprika toe en eventueel het blikje tomaten.
- Laat alles nog 5 minuten pruttelen en voeg dan de bouillon toe.
- Breng de soep aan de kook en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
- Zet het vuur uit. Voeg de balsamico azijn toe en eventueel de room of creme fraiche.
- Blender de soep met een staafmixer helemaal glad.
- Proef de soep en breng op smaak met nog wat zout en peper.
Maak jij graag soep? Wat is jouw favoriete soort?
Wat vind jij ervan?