Ik lees graag boeken. We gaan regelmatig naar de bibliotheek voor nieuwe exemplaren. De afgelopen tijd “lees” ik voornamelijk kookboeken. Ik zeg “lees” omdat een kookboek natuurlijk niet echt te vergelijken is met bijvoorbeeld een boek over opvoeden, waar voornamelijk tekst in staat. Een goed kookboek heeft meer plaatjes dan tekst, vind ik zelf.
Maar nu ben ik een ander soort kookboek aan het lezen. Het heet: Goed eten van Dorien Knockaert. Een super leuk boek over het dilemma van goed eten. Met praktische tips en leuke recepten. En natuurlijk, mooie foto’s. Laatst las ik een hoofdstuk over voedsel weggooien.
Volgens Dorien wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 1,3 miljard ton aan eten verspild, dat is ongeveer een derde (!!!) van de totale voedselproductie. Ongelooflijk..
Dat is niet alleen zonde van het geld, milieu en het klimaat. Ze legt een interessante link tussen voedselverspilling en hongersnood. Door de toenemende wereldbevolking is er bijvoorbeeld te weinig graan in de wereld, dat jaagt de prijzen omhoog. Hoe meer graan wij hier dus verbruiken / verspillen, hoe duurder het wordt voor arme bevolkingsgroepen om aan graan te komen.
Dus, die broodkorstjes worden gewoon opgegeten.. dame en heer!
Restjes gebruiken
Om het geleerde maar gelijk in praktijk te brengen maakte ik goed gebruik van een half oud stokbrood om een toetje op tafel te toveren. De originele ‘Bread & Butter pudding’ komt uit Engeland en heeft iets nostalgisch. Ik zocht op internet naar een geschikt recept en kwam uiteindelijk uit bij de Allerhande. Abrikozen(jam) en room had ik niet, maar met wat creativiteit werd het een prima toetje. Lekker knapperig van boven en zacht en romig van onder.
De volgende dag kon ik het laatste restje voor ontbijt eten. Niets verspild! Alles wat je nodig hebt is oud brood, eieren en melk en natuurlijk wat suiker en misschien kaneel. Oja, rozijnen zijn ook erg lekker. (De banaan vond ik zelf een leuke toevoeging, aangezien die ook niet verspild mocht worden, maar het kan natuurlijk met allerlei soorten fruit)
Het lag iets ingewikkelder voor de witte bonen en de broccoli die ik al een tijdje in de koelkast had liggen. Ik wist wel ongeveer wat ik ermee wilde doen.. maar op een of andere manier kwam het er telkens niet van. Kwam dat misschien door het gebrek aan scheppen suiker of spek? Misschien klonk het allemaal iets té gezond in mijn hoofd.
Maar toen had ik wat gekookte kip over en durfde ik het toch aan. En het resultaat was heerlijk. Als ik het langer in de koelkast had laten liggen had ik het zeker weggegooid. En nu was het een super lunch! (Met ketchup natuurlijk..)
Dus wat heb ik uiteindelijk gebruikt?
- Gekookte broccoli
- Gekookte witte bonen
- Wat gekookte stukjes kip
- 1 ei
- halve rode ui
- teentje knoflook
- broodkruim
- zout/peper
Niets verspild! Ik ben trots op mezelf. Kan ik me weer goed voelen over mijn bijdrage aan een betere wereld. De inspiratie voor deze “burgers” kwam trouwens van dit recept: White Bean Burgers with Spinach. Ik denk dat het werkt met allerlei soorten ingrediënten. Binnenkort maak een zeker een variant voor vega-dag met broodjes, sla en saus.
Hoe gaan jullie thuis om met restjes? Laat gerust een reactie achter, dat zou ik leuk vinden.
Image courtesy of Ambro – Woman Opening The Refrigerator / FreeDigitalPhotos.net
Concetta says
Restjes worden bij ons thuis ook niet verspild. Ingrediënten of restjes van enkele dagen daarvoor probeer ik ook te gebruiken voor nieuwe dagmenu’s. Zo eten wij elke maand wel een keer tortilla’s. Daarbij horen veel losse ingrediënten, zoals kip/gehakt, sla, tomaten, paprika, mais, e.d. Veel van deze ingrediënten blijven over, omdat we nog met z’n tweetjes zijn. Om dit op te lossen eten we vaak de dag erna een lekkere, gezonde salade met gebakken aardappels als diner. Mocht er dan ook nog wat overblijven, dan verras ik mijn mannetje door hem s’ochtends lekker broodjes gezond mee te geven naar zijn werk. Het vraagt wat creativiteit om alles op te krijgen, maar dit houdt het ook leuk en vooral divers lékker!