Wat is een gezond eetpatroon?
Gezond eten is niet makkelijk. Eerder schreef ik een artikel over de reden waarom je telkens weer in je oude gewoontes vervalt en het zo moeilijk is om je eetpatroon echt te veranderen.
Maar wat is eigenlijk een gezond eetpatroon? Tegenwoordig is het zo moeilijk om wijs te worden uit alle verschillende informatie die je krijgt via internet, media, boeken of mensen om je heen. Geen brood? Superfoods? Sapkuur? Detox? Wel of geen vlees? Het valt niet mee..
Uiteindelijk moet je voor jezelf gaan bepalen wat jij een gezond eetpatroon vindt. En, wat misschien nog wel belangrijker is: je moet iets vinden wat voor jouw situatie haalbaar en fijn is. Want eten moet wel leuk blijven. Om je een beetje op weg te helpen deel ik graag mijn “pijlers” van een gezond eetpatroon. Laat me zeker weten wat je ervan vindt!
Veel groente eten
Groente eten vind ik heel moeilijk, maar tegelijkertijd is het ook één van de belangrijkste dingen die je kan doen voor gezondheid. De beste voedingstoffen zitten namelijk in groente. Daarom zie ik het altijd als een uitdaging om zo veel mogelijk groente te eten.
Geen of minder bewerkte producten kopen
Hoe minder voorverpakte en bewerkte producten ik koop, hoe gezonder we eten. Dus ik probeer makkelijke, snelle of slimme maaltijden te maken met pure ingrediënten. Dat wil zeggen: producten met een zo kort mogelijk ingrediëntenlijst (zoals pasta, melk, groente/fruit en onbewerkte vlees of vis) en geen kant en klaar producten. Ik koop dus ook geen koekjes, maar als ik echt zin heb in koekjes dan maak ik ze zelf.
Minder koolhydraten meer eiwitten
Ik denk dat in ons eetpatroon van tegenwoordig koolhydraten de hoofdrol spelen. Daar bedoel ik mee: allerlei soorten brood of graanproducten en aardappels. Bedenk maar eens hoe vaak op een dag je iets eet wat gebaseerd is op die ingrediënten. Het probleem met dit voedsel is dat het heel snel wordt omgezet in suikers voor je lichaam, en dat is weer niet zo goed. Het zijn niet echte “bouwstoffen” maar meer “snelle brandstof”. Daarom probeer ik meer nadruk te leggen op eiwitten. Dan denk ik aan eieren, maar ook aan peulvruchten en noten. Als je meer eiwitten eet, zit je ook langer vol waardoor je minder behoefte hebt aan snacken.
Balans en plezier
Uiteindelijk vind ik deze het belangrijkste. Want je kan nog zo veel goede ideeën hebben, het moet ook uitvoerbaar zijn! Daarnaast vind ik dat eten iets moet zijn waar je plezier aan beleeft en wat mensen verbind. Tradities zijn belangrijk en fijn, dus die oliebollen mogen van mij echt wel blijven. Maar ik denk dat de balans heel belangrijk is. Hou het vooral leuk voor jezelf en maak stap voor stap kleine veranderingen in je eetpatroon.
Klaar om een beetje praktisch te worden? Hieronder vind je 6 gewoontes waar je mee kan beginnen om je eetpatroon een beetje gezonder te maken. Kies er één en blijf proberen tot je hem eigen hebt gemaakt.
6 gewoontes waar je aan kan werken
#1 Maak een weekmenu en een boodschappenlijstje
Met een beetje planning kom je een heel eind! Je hoeft dan niet meer in de winkel nog te bedenken wat je wilt gaan eten en je kan van tevoren gezonde, snelle of makkelijke maaltijden bedenken. Met een boodschappenlijstje ben je ook minder in de verleiding om dingen te kopen die eigenlijk niet zo goed voor je zijn.
In mijn gratis e-mailserie ‘Beter koken in 7 dagen’ vertel ik je alles over hoe ik een weekmenu gebruik. Daarnaast kun je leren om je eigen weekmenu te maken met mijn online cursus: ‘Maak je eigen weekmenu‘. Stap voor stap leer ik je hoe je zelf een succesvol weekmenu maakt.
#2 Stel een “prep” of voorbereidings- dag in
Dit maakt echt een verschil als je bijvoorbeeld meer groente wilt eten. Snijd alvast komkommer, paprika en wortel in stukjes en bewaar in bakjes. Maak er een lekkere gezonde dip bij zoals hummus of yoghurtsaus en je hebt een gezonde snack of aanvulling voor je maaltijd. Ook het maken van soep of gezonde tussendoortjes maakt echt een verschil als je het van tevoren doet.
#3 Neem je eigen lunch mee
Het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn, maar het is beter om je eigen lunch mee te nemen dan iets te kopen. Zowel voor je portemonnee als je gezondheid! Denk aan salades, wraps, omelet, soep een gezonde sandwiches.
#4 Ga voor gezonde tussendoortjes
Maak ze zelf of neem even de tijd om een paar goede te vinden die je in de winkel kan kopen. Groente en fruit zijn goede tussendoortjes maar ook een handje noten of iets wat je zelf maakt.
#5 Eet 2 soorten groenten bij het avondeten en minimaal 1 tijdens je lunch
Dit is voor mij een hele handige om meer groente te eten. Zo gauw dit een gewoonte is geworden is het heel makkelijk om je dagelijkse groente consumptie te verhogen. Denk aan een lekkere groene salade bij je avondeten en rauwkost bij je lunch.
#6 Drink minimaal 2 liter water per dag
Dit lijkt een hele simpele, maar je zal versteld staan van de impact van deze gewoonte op je gezondheid. Probeer het eens!
Behoefte aan een beetje aanmoediging bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon? In onze Facebookgroep kun je terecht voor tips en een duwtje in de rug.
Anne says
Super goeie tips, dankjewel!
Stephanie says
Fijn dat je er wat aan hebt, Anne!