Je ziet het wel eens staan in een recept “breng op smaak met zout en peper”.
De juiste hoeveelheid zout een peper maken een gerecht helemaal af. Maar hoe doe je dat nou?
Een paar handige tips voor het op smaak brengen van je eten.
Wacht niet met zout en peper tot het laatste moment
Het is beter om de verschillende ingrediënten die je aan een gerecht toevoegt individueel op smaak te brengen. Zo heb je meer controle over de hoeveelheid zout die in het eten gaat en voorkom je dat je op het einde opeens een boel zout moet toevoegen en je het gerecht niet meer goed kan proeven.
Gebruik een beetje zout wanneer je een uitje fruit
Ui is een basissmaak voor veel gerechten. Door een uit te fruiten (zachtjes bakken) breng je de smaak naar meer naar boven. Het zout versterkt de smaak en helpt de smaak los te krijgen doordat het vocht aan de ui onttrekt. Fruit een ui altijd op lage temperatuur totdat de ui doorzichtig of glazig is geworden.
Zorg ervoor dat het kookwater van je pasta goed zout is
Wanneer je pasta goed op smaak is, heb je minder zout nodig om het gerecht af te maken. Maar wat is nou zout genoeg? Proef het kookwater van je pasta, als het zout smaakt, heb je genoeg zout toegevoegd.
Strooi peper en zout op vlees en groente voordat je het gaat bakken
Door ingrediënten van tevoren op smaak te brengen komt de smaak van elk ingrediënt meer naar boven. Let er bij vlees op dat je het zout niet te lang van tevoren erop strooit, anders onttrekt het zout veel vocht aan het vlees en dan kan het vlees niet goed bruin bakken. Groenten met een hoog watergehalte zoals paksoi of courgette kun je beter na het bakken op smaak brengen met een beetje zout, dit voorkomt dat de groenten “zompig” worden.
Verwen jezelf met een mooie pepermolen
Vers gemalen peper is het allerlekkerst. In de pepermolen kun je verschillende soorten peperkorrel doen. Witte peper, zwarte peper of een mix van verschillende soorten. Je kunt een pepermolen ook instellen op fijn of grof. Wat je zelf lekker vindt!
Probeer eens een andere soort zout
Er bestaan een heleboel soorten zout. Probeer eens zeezout of zout met een grovere korrel om gerechten af te maken. Onze favoriet: Maldon zeezout. Dit zout is verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten.
Ma says
Hoi stephanie leuke site/blog heb je. Op smackelijck.nl word uitgelegd waarom je het beste kan kiezen voor keltisch zeezout.
Hans Verheul says
“Strooi peper en zout op vlees en groente voordat je het gaat bakken”
Ik vraag me af of dit in z’n algemeenheid een goed advies is.
Als je bijvoorbeeld een biefstukje gaat bakken, op relatief hoog vuur, dan verbrand de peper die je er vooraf opgestrooid hebt. Nadien op smaak brengen is dan volgens mij beter.
Stephanie says
Beste Hans, bedankt voor je reactie! Ik heb ook wel eens gelezen dat peper zou kunnen verbranden, maar ik heb er nooit last van gehad bij het van bakken biefstuk of kipfilet op hoog vuur. Mijn ervaring is juist dat door de verhitting de peper meer tot zijn recht komt. Maar iedereen kan dat natuurlijk voor zichzelf bepalen 🙂 Toevallig weet ik dat er ook heel veel verschillende opinies zijn over wanneer je het vlees moet zouten, zelfs onder de beste chefs. Uiteraard is het ook heel goed mogelijk om je vlees en groente na afloop op smaak te brengen.
Bernard Vandenberghe says
Ik heb juist goulash gemaakt. De saus is fantastisch (al zeg ik het zelf) maar de smaak van die saus zit niet in het vlees. Wat doe ik verkeerd?