Zaad is kostbaar. Daarom lees je hier een paar goede tips voor zaaien. Want wanneer je er zorgvuldig mee omgaat kun je van één zakje wel een paar jaar plezier hebben. Een globale indicatie van de houdbaarheid van groentezaden:
(bron: wroeten.nl)
Tot 3 jaar
Pastinaak, wortels, peterselie, bieten, snijbiet, uien, prei, spinazie, maïs
3 tot 5 jaar
Bonen, courgette, pompoen, sla, erwten, pepers, aubergine, boerenkool, radijs, broccoli
Meer dan 5 jaar
Tomaat, meloen, komkommer, kool
Zoals je kunt zien is zaad best lang houdbaar. Genoeg reden om spaarzaam met je zaadjes om te gaan. Volg de volgende tips om zoveel mogelijk plezier van je zakjes zaad te hebben.
Tip #1 – Zaai kleine beetjes
Zaai nooit vanuit het zakje. Dan heb je kans dat al het zaad in een keer eruit komt. Neem in plaats daarvan een beetje zaad in de palm van je hand en pak kleine beetjes tussen de vingers van je andere hand om het uit te strooien. Grotere zaden kun je het beste één voor één in de grond stoppen, aangezien deze ook iets dieper moeten.
Sla en dergelijke kun je in rijen zaaien. Trek een lijn met je vinger in de grond en strooi daar een klein beetje zaad in. De plantjes komen op en wat je teveel hebt gezaaid haal je weg en gebruik je in de salade. Wanneer de sla zo’n 10 cm hoog is kun je de buitenste bladeren plukken en de rest van de plant laten staan om weer aan te groeien voor je volgende oogst.
Tip #2 – Zaai diep genoeg
Zaai de zaden net zo diep als het zaad groot is. Slazaadjes bedek je dus met een heel dun laagje aarde terwijl je pompoenzaden wel een paar cm in de grond kunt stoppen. Als je niet diep genoeg zaait kunnen de zaden niet goed opkomen.
Tip #3 – Houd de zaadjes vochtig
Zaden hebben vocht nodig om te ontkiemen maar ze hoeven niet kletsnat te zijn, dan kunnen ze gaan rotten. Zorg voor een vochtige aarde en geef bij warm weer regelmatig water in de ochtend of in de avond.
Tip #4 – Ruim je zaadjes gelijk weer op
Wanneer je hebt gezaaid is het verstandig om de zaden zo snel mogelijk weer op te ruimen. Zaden zijn het langste houdbaar wanneer ze onder contante temperatuur bewaart worden. Laat ze dus niet in de brandende zon liggen, maar natuurlijk ook niet in de regen. Het is een goed idee om een speciaal ‘zaaidoosje’ te hebben om je zaden in op te bergen.
Tip #5 – Uitdunnen is belangrijk
Kleine plantjes hebben voldoende ruimte nodig om goed te ontwikkelen. Wanneer je zaadjes opkomen is het dus belangrijk dat je het teveel aan plantjes weghaalt. Op de verpakking van je zaadjes staat precies welke afstand de plantjes tot elkaar moeten hebben. En denk nou niet: ach.. zonde om weg te halen.. Wanneer je ze niet weghaalt kunnen geen van de plantjes goed groeien. En dan kun je weer opnieuw beginnen. Dus, uitdunnen is belangrijk! Wanneer je sla, bietjes of andere bladgroente uitdunt kun je de blaadjes lekker in je sla doen.
Tip #6 – Zaai opnieuw
Zaai niet alles in één keer maar zaai regelmatig opnieuw. Dit geldt voor sla, bietjes, wortels, boontjes en kruiden. Dit zorgt ervoor dat je niet je hele oogst in één keer krijgt en alles wat meer verspreid is. Want wat moet je nou met 8 kroppen sla in één week?
In de zomer kan het ook gebeuren dat je sla, kruiden, bladgroente of bietjes ‘doorschieten’, dat betekent dat ze bloemen en zaad gaan produceren. Hierdoor smaken de blaadjes soms bitter. Zaai daarom regelmatig weer wat nieuws. Soms heb je ook pech en worden al je zaailingen opgegeten door slakken. Dan is het niet zo erg. Over het algemeen is om de 3 weken zaaien een goed tijdsinterval.
Wil je meer lezen? Ga naar het overzicht
Image courtesy of winnond & amenic181 / FreeDigitalPhotos.net
Wat vind jij ervan?